GGD: interesse in Prepbehandeling is groot

Ruim eenderde van alle Amsterdamse plekken voor de gratis verstrekking van de hiv-preventiepil Prep is al vol. Elke week komen er vijftig nieuwe aanmeldingen bij.

Malika Sevil
De hiv-preventiepil wordt in een ­nationaal programma verstrekt aan homo- en biseksuele mannen die seks hebben zonder condoom. Beeld Arjen Born
De hiv-preventiepil wordt in een ­nationaal programma verstrekt aan homo- en biseksuele mannen die seks hebben zonder condoom.Beeld Arjen Born

“We hebben 2178 plekken voor de ­komende vijf jaar. We zijn pas twee maanden onderweg en eenderde is al bezet. Het gaat dus hard,” zegt Elske Hoornenborg, hoofd van de soa-poli van de GGD in Amsterdam.

De soa-poli sprak eerder de verwachting uit niet te kunnen voldoen aan de verwachte grote vraag naar Prep. “Dat vrezen we nog steeds.”

De hiv-preventiepil wordt in een ­nationaal programma verstrekt aan homo- en biseksuele mannen die seks hebben zonder condoom. De GGD’s in het land hebben elk een aantal plekken te vergeven. In Nederland gaat het om 6500 plaatsen in vijf jaar in totaal, volgens de GGD’s veel te weinig. Alleen al in Amsterdam, waar de GGD al jaren onderzoek doet naar de effectiviteit van Prep, zouden rond de 6000 mannen wonen die voldoen aan de criteria om de hiv-preventiepil via de GGD te krijgen. De helft daarvan zou daar ook interesse in hebben: circa 3000 mannen. Maar er is slechts plek voor een kleine 2200 deel­nemers. De kans op nieuwe hiv-infecties blijft daardoor onnodig groot, vindt Hoornenborg.

Prep wordt beschouwd als hét middel om, bovenop alle andere maat­regelen, overdracht van het virus in te dammen. Overigens werd deze week uit cijfers van Stichting HIV Monitoring duidelijk dat het aantal hiv-­diagnoses in Nederland fors daalt. In de afgelopen drie jaar nam het af van 941 in 2015 naar 664 in 2018.

Bij de verstrekking van Prep krijgen mannen voorrang voor wie de drempel het hoogst is om aan de pil te ­komen. Volgens Hoornenborg zijn dat mannen die jonger zijn dan 25 jaar, transgenders, mannen uit niet-westerse landen en mannen met een laag opleidingsniveau of zonder zorg­verzekering.

Huisartsen

Volgens de GGD behoort 43 procent van de 772 aanmeldingen tot deze groep. “We doen erg ons best om ­homomannen met een migratie­achtergrond te bereiken. Dat is lastig, maar het gaat beter dan voorheen.”

Een deel van de huisartsen verstrekt ook Prep, maar dat is met 25 euro per maand duurder voor de gebruiker. In Amsterdam krijgen huisartsen een vergoeding en scholing voor het verstrekken van Prep, in de rest van het land niet. De Landelijke Huisartsen Vereniging stelt dat het verstrekken van Prep en het verrichten van controles geen basishuisartsenzorg is.

Dat vindt Sebastiaan Verboeket van PrepNu heel kwalijk. “Je ziet bij GGD’s in bepaalde regio’s wachtlijsten ontstaan. Maar je ontneemt mensen het recht om, als het bij de GGD niet lukt, voor eigen rekening bij de huisarts de Prep te halen. Het alternatief is dat mensen bij de GGD op de wachtlijst blijven staan en in de tussentijd misschien wel geïnfecteerd raken.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden