GGD: hopelijk volgende week weer volledig bron- en contactonderzoek

De Amsterdamse GGD hoopt volgende week voldoende capaciteit te hebben om het bron- en contactonderzoek weer volledig uit te voeren. Dat zei GGD-directeur José Manshanden donderdagochtend tijdens een technische sessie in de gemeenteraad.

Jop Van Kempen
AMSTERDAM - Coronatest door een medewerker van de GGD Amsterdam. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
AMSTERDAM - Coronatest door een medewerker van de GGD Amsterdam.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vanaf begin augustus moest Amsterdam de volledige uitvoering van het bron- en contactonderzoek staken. Vanwege een te lage inschatting over de virustransmissie en een te kort ingeschatte duur van het contactonderzoek ontbrak het de GGD aan voldoende medewerkers. Daarom verzocht de GGD de geïnfecteerden om zelf te bellen met hun nauwe contacten — mensen die langer dan een kwartier binnen 1,5 meter waren — en hen te wijzen op het dwingende quarantaineadvies en de laagdrempelige testmogelijkheid bij klachten.

“Vanaf volgende week hopen we het bron- en contactonderzoek weer volledig uit te voeren,” aldus Manshanden. De Amsterdamse GGD breidt zelf voortdurend uit, maar dat bleek te weinig om de virustransmissie bij te benen. Er komt hulp via een landelijk systeem.

Op dit moment wordt in de helft van de gevallen een volledig bron- en contactonderzoek uitgevoerd, aldus de GGD-directeur. Net als laagdrempelig testen, maakt het contactonderzoek deel uit van de primaire verdedigingslinie tegen virusverspreiding. Begin augustus erkende Anja Schreijer, hoofd van de afdeling algemene infectieziekten van de Amsterdamse GGD, dat Amsterdam tijdelijk iets inleverde op het bron- en contactonderzoek en de indamming van het virus. “Maar over de invloed daarvan is nu nog niets te zeggen.”

6,3 procent test positief

Per dag komen er in Amsterdam ruim 100 nieuwe besmettingen bij, vooral in de groep 20- tot 30-jarigen, zo blijkt uit de laatste cijfers. Het aandeel positieve uitslagen van de bijna 2000 dagelijks afgenomen tests ligt relatief hoog: 6,3 procent. Het landelijke gemiddelde is 3,5 procent. Met Rotterdam is Amsterdam daarmee de plek waar de virustransmissie het hoogst is. Ook in Rotterdam stopte de GGD de volledige uitvoering van het bron- en contactonderzoek.

Manshanden heeft geen cijfers die aantonen in welke setting (thuis, op het werk of bij een familiebijeenkomst) de besmetting is opgelopen. Landelijk is dat bekend bij 4 op de 10 besmettingen, zo blijkt uit cijfers van het RIVM. Hoe minder vaak de setting bekend is, hoe meer dat duidt op een brede virusverspreiding.

Wanneer de Amsterdamse GGD de besmettingssetting wel in het vizier heeft, gaat het vaak om plekken waar te veel mensen in binnenruimtes samenkomen en zich niet aan de coronaregels houden. Amsterdam telde vorige week 35 clusters — 3 of meer besmettingen met dezelfde bron —, waarbij het virus vooral op familiebijeenkomsten (10 clusters), bruiloften (8) en horecagelegenheden (9) werd overgedragen. Een Amsterdamse sportschool bleek eveneens een besmettingsbron voor drie of mee infecties.

Ook werden twee clusters en zes op zichzelf staande besmettingen aangetroffen in zogenoemde VVT-instellingen: een verpleeghuis, verzorgingstehuis of thuiszorg. Dat is zorgelijk, omdat het gaat om kwetsbare mensen met een grotere kans op overlijden.

Zorgen om Nieuw-West

Het stadsdeel Nieuw-West baart de GGD het meeste zorgen, omdat er vorige week in absolute (166) en relatieve zin (10,4 besmettingen per 10.000 inwoners) de meeste infecties werden geconstateerd. Bovendien laten verhoudingsgewijs minder mensen in Nieuw-West zich testen, waardoor meer positieve gevallen onder de radar blijven en het virus dus sneller om zich heengrijpt.

Ook is het aantal ziekenhuisopnamen relatief hoog in dat stadsdeel. Of het Offerfeest een rol heeft gespeeld bij de hogere virustransmissie in Nieuw-West, zoals experts op voorhand verwachtten, is nog te vroeg om te constateren, aldus Manshanden.

Amsterdamse handhavers hebben tot dusverre zo’n 4000 waarschuwingen gegeven en 1574 boetes opgelegd. Of meer boetes uitdelen heeft geleid tot het beter naleven van de coronaregels is niet te zeggen.

Deze week gingen de scholen open. Er zijn nog geen cijfers over besmettingen op scholen. Van de Amsterdamse schoolgebouwen voldoet bijna 90 procent aan het bouwbesluit, dat volgens het RIVM toereikend is om virusverspreiding via luchtventilatiesystemen tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden