Nieuws

GGD Amsterdam gaat toch kijken hoe restvaccins naar ‘schrijnende gevallen’ kunnen

Steeds meer GGD’s gaan vaccins die aan het eind van de dag overblijven, toedienen aan ‘schrijnende gevallen’. De GGD Amsterdam voelde daar dinsdag nog niet veel voor, maar gaat nu toch kijken naar de mogelijkheden.

Tom Grosfeld
GGD-vaccinatielocatie bij de RAI.  Beeld Jakob van Vliet
GGD-vaccinatielocatie bij de RAI.Beeld Jakob van Vliet

Vorige week werd bekend dat de GGD Noord-Limburg werkte met een ‘spillagelijst’, met daarop schrijnende gevallen aangedragen door huisartsen uit de regio. Het gaat dan om doodzieke mensen die volgens de vaccinatieplanning nog niet aan de beurt zijn.

Het ministerie van Volksgezondheid leek daar eerst een stokje voor te steken door te stellen dat de vaccins uitsluitend bedoeld waren voor GGD- of ziekenhuispersoneel. Na een storm van kritiek vanuit huisartsen en de GGD’s zei minister Hugo de Jonge later dat die richtlijn verkeerd begrepen werd. De lokale GGD’s mogen namelijk zelf besluiten aan wie ze de overgebleven vaccins toedienen.

Richtlijn

De GGD Amsterdam stelde dinsdag dat ze zouden blijven doen wat ze al deden: de vaccins toedienen aan werknemers van de GGD. Volgens een woordvoerder was dat de richtlijn van het ministerie van Volksgezondheid. Dat werkte goed, die bleven ze volgen. Daarnaast: op die manier weten ze zeker dat de vaccins die ze overhouden in ieder geval bij iemand terechtkomen, en niet hoeven worden weggegooid, zei de woordvoerder.

Toch zet de GGD Amsterdam nu een andere koers in. De organisatie heeft contact gezocht met huisartsen uit de regio, die goed zicht hebben op wie behoren tot de categorie ‘schrijnende gevallen’. De GGD Amsterdam en de koepelorganisatie Ghor vinden het belangrijk om als GGD niet te bepalen wie wel of geen recht heeft op een overgebleven vaccin. De woordvoerder: “Daar hebben we de deskundigheid niet voor in huis.”

Per dag blijven in Amsterdam ongeveer vijf vaccins over. Die zouden voortaan naar schrijnende gevallen kunnen gaan. Het zou ook kunnen dat een deel blijft worden toegediend aan personeel. Daar kan de woordvoerder nog niets over zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden