Gezocht: liefhebbers van kunstwerk De kus

Voor de herplaatsing van De kus is het Centrum voor Beeldende Kunst in Zuidoost op zoek naar mensen met speciale herinneringen aan het beroemde beeld van Jeroen Henneman, én naar stelletjes die de terugkeer van het kunstwerk willen vieren met een zoen.

Patrick Meershoek
De Kus van Jeroen Henneman: misschien wel het meest geliefde kunstwerk van de Bijlmer. Beeld Eva Plevier
De Kus van Jeroen Henneman: misschien wel het meest geliefde kunstwerk van de Bijlmer.Beeld Eva Plevier

Dat moet gebeuren in oktober, vertelt directeur Annet Zondervan van het CBK. “We willen er iets bijzonders van maken. Er zijn veel mensen in het stadsdeel die het beeld echt hebben gemist in de jaren dat het in de opslag lag. Het is waarschijnlijk het meest geliefde kunstwerk van de Bijlmer.”

De kus, bestaande uit drie stalen delen die samen de profielen vormen van een kussende man en vrouw, verdween vier jaar geleden uit het straatbeeld met de sloop van het kantorencomplex Frankemaheerd. In de afgelopen jaren werd samen met Henneman gezocht naar een geschikte nieuwe plek.

Dat is de omgeving van het Anton de Komplein geworden. Het kunstwerk wordt in september herplaatst op het grasveld tussen het politiebureau en het Bijlmer Parktheater. Zondervan: “De betonnen vloer is inmiddels gelegd. Het werk is 23 meter hoog en weegt 16 ton, dus er was een stevige vloer nodig.”

De onthulling moet een feestelijke bijeenkomst worden, met sprekers, optredens en stelletjes in alle variaties die de terugkeer van De kus met een zoen glans willen geven. “Een viering van de liefde die natuurlijk wel coronaproef moet zijn,” zegt Zondervan. “Daar maken we een plan voor.”

Herinneringen? Zoenen? Mail naar info@cbkzuidoost.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden