PlusReportage

Gezinnen in nood krijgen voedselpakketten: ‘Het is schrijnend’

Amsterdamse gezinnen in nood ontvangen elke twee weken een voedselpakket met groenten en fruit van boeren uit Flevoland. Het eten moet ze de coronacrisis door helpen.

Laura Obdeijn
Vrijwilligers brengen de voedselpakketten weg, per auto, busje of bakfiets, naar mensen die het nodig hebben. Beeld Dingena Mol
Vrijwilligers brengen de voedselpakketten weg, per auto, busje of bakfiets, naar mensen die het nodig hebben.Beeld Dingena Mol

Drie jongens in gele hesjes met achterop ‘1,5 meter afstand houden’ kijken peinzend naar de achterbak van de auto van vrijwilligers Mounir en Melek Bennour. De auto zit zo vol, dat het lijkt alsof hij elk moment door de hoeven kan zakken, maar er moet echt nog een zak aardappelen mee. En voor die doos met kip vinden ze vast ook nog een plekje.

Vader en dochter krijgen een route mee langs vijftien gezinnen in Osdorp. Ze zijn de eersten vrijdag die vanaf de Bos en Lommerweg in Amsterdam-West met voedselpakketten vertrekken, maar de volgende bus staat al klaar om volgeladen te worden, en de bestuurder van een elektrische bakfiets meldt zich. In totaal ontvangen 250 Amsterdamse gezinnen die het moeilijk hebben een pakket gevuld met 25 kilo bieten, wortels, witte kool, appels, aardappelen en uien van boeren uit Flevoland. Een Amsterdamse ondernemer deed daar nog 5 kilo kip per gezin bij, en weer een ander gaf last minute nog wat simit, ronde Turkse broden, mee. Daarmee kunnen ze hopelijk twee weken vooruit, tot het volgende pakket.

Tassen vol boodschappen

Het is de tweede keer deze maand dat de voedselpakketten door de stad worden verspreid en het gaat al wat professioneler dan twee weken eerder, zegt organisator Abdelhamid Idrissi. Hij wijst naar het touw dat de looproute aangeeft en de ingang van de uitgang moet scheiden vanwege corona. “En de gele hesjes die die vrijwilligers dragen, die zijn vanochtend net op tijd gearriveerd.”

Idrissi is oprichter van Studiezalen, huiswerkbegeleiding in Amsterdam Nieuw-West en Noord, en heeft dit plan drie weken geleden samen met de Rabobank bedacht. Het begon met een bewoner van Nieuw-West die met achttien tassen vol boodschappen bij hem aankwam. Of hij gezinnen kende die het nodig hadden. “Die tassen waren zo weg, ik kende via Studiezalen genoeg gezinnen. Maar één keer iemand blij maken is niet Studiezalenstijl, dus vroeg ik me af of we niet meer konden doen.”

Tegelijkertijd wist Eric Traa van de Rabobank dat boeren met een miljard kilo aardappelen bleven zitten en hoorde hij dat Idrissi mensen kende die daarmee geholpen konden worden. Het kopje thee dat ze toen gedronken hebben noemen ze nu al historisch.

Moeite met rondkomen

Naïma Zairabi komt vier pakketten halen, voor een vriendin en buren zonder auto. Iemand van Studiezalen vroeg haar of ze gezinnen kende die zo’n pakket goed kunnen gebruiken. “In eerste instantie dacht ik dat iedereen om me heen het wel redde, totdat ik eens rond ging vragen. Ik zat zo op vier man.”

Dat veel Amsterdammers moeite hebben met rondkomen, zag Idrissi al langer. “Met corona komt dat nog meer aan de oppervlakte. Het is schrijnend.” Hij noemt een alleenstaande moeder met vijf kinderen, ongeschoold, zonder netwerk, wier schoonmaakbaantje nu is weggevallen. “Er zijn veel mensen in deze stad die rondkomen van klussen die door corona zijn stopgezet. Tegelijk moeten monden vaker gevoed worden, nu iedereen de hele dag thuis zit. Veel van hen durven niet aan de bel te trekken, of zijn gewoon niet vaardig genoeg om bijvoorbeeld een uitkering aan te vragen.”

De gezinnen die een voedselpakket krijgen zijn vaak via via bij Idrissi terecht gekomen. “Eerst vroeg ik in mijn netwerk van Studiezalen: hoe kan ik helpen?, maar toen ik ging vragen: kennen jullie een gezin dat hulp nodig heeft?, ging het opeens hard. Omdat ze ons weer kennen via anderen, durven ze te zeggen dat het niet gaat.”

‘Achterdocht werkt nu niet’

Om die reden wordt ook niet van mensen verlangd dat ze aantonen dat ze bijvoorbeeld geen inkomen meer hebben. “We geloven ze meteen, en stellen verder geen vragen,” zegt Idrissi. “Achterdocht werkt nu niet, dan klappen ze dicht, doen ze hun telefoon uit en hoor je nooit meer wat. Die vragen die komen wel, maar pas als het vertrouwen er is.”

En de aanvragen blijven binnenkomen: in de loop van vrijdag hebben alweer honderd mensen zich gemeld.

Ferhat Ozbek is normaalgesproken assistent teamleider bij Studiezalen, maar sjouwt nu de ene zak aardappelen na de ander naar auto’s en bakfietsen. “Ik kom zelf uit Nieuw-West, dus ik weet wie er wonen en hoe moeilijk sommigen het hebben, zeker nu. Hoe kan dit anno 2020 nog?” Daarom is hij blij dat hij vandaag kan helpen. “De Ramadan is vandaag begonnen, dus we delen misschien wel de iftar van vanavond uit. Dat maakt het alleen maar mooier.”

Boeren voor buren

De komende twee maanden wordt deze actie elke twee weken herhaald, maar zoiets moet ook mogelijk zijn voor meer mensen en voor de langere termijn, dachten Rabobank Amsterdam, Stichting Studiezalen, en boeren uit Flevoland. Zo is Stichting Boeren voor buren ontstaan.

Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld Amsterdammers met een stadspas straks gezond eten met korting kunnen kopen. Goede kwaliteit groenten waar de boer mee blijft zitten doordat de aardappels of wortels kleine afwijkingen hebben, of vanwege tijdelijke overschotten. Een korte voedselketen, waarbij eten direct van het land bij de gezinnen komt, moet ervoor zorgen dat het eten betaalbaar blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden