Gevallen circusartiest reageert vanuit AMC: ‘Ik voel mijn benen niet’

De van oorsprong Oezbeekse Kristina Vorobeva, die afgelopen vrijdag ernstig ten val kwam tijdens een voorstelling van het Wereldkerstcircus in Carré heeft op Facebook voor het eerst gereageerd op het incident.

Bonne Kerstens
Kristina Vorobeva. Beeld Privéfoto
Kristina Vorobeva.Beeld Privéfoto

Vorobeva en haar collega Rustem Osmanov staan bekend als de Sky Angels. Ze vielen vrijdag zo’n tien meter naar beneden tijdens een opvoering. Oorzaak van de val bleek een afgebroken tand van Osmanov, waardoor hij geen grip meer had op het bitje waar hij de schommel van Vorobeva mee vasthield.

Vooral Vorobeva maakte een flinke smak. In een reactie op Facebook beschrijft ze de gevolgen. ‘Ik heb een dubbele operatie gehad aan mijn nek en mijn ruggengraat. Er is een wervelschijf verwijderd en een titanium plaat geplaatst. Ik voel mijn benen nog steeds niet en heb een probleem met mijn rechterhand.’

Dankbaar

Vorobeva bedankt de ambulancemedewerkers en de dokters in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam waar ze wordt behandeld. Haar collega's, die de afgelopen dagen zo veel mogelijk bij haar zijn gebleven is ze dankbaar.

Ook is ze opgelucht dat haar collega Rustem in orde is, schrijft ze. ‘Hij is weer helemaal hersteld, zijn gebit is weer in orde,’ aldus Henk van der Meijden, de producent van het kerstcircus. Osmanov had geen botbreuken of inwendige bloedingen, maar liep wel een hersenschudding op.

Overplaatsing

Inmiddels is Vorobeva overgeplaatst van de intensive care naar een medium care-afdeling, waar zij wacht op een laatste diagnose.

De Sky Angels werken zonder vangnet. Hun act bestaat uit acrobatische toeren al zwevend aan riemen, die ze soms met hun handen, maar soms ook alleen met hun tanden vasthouden.

‘Dit ongeluk was force majeure’

Henk van der Meijden, producent van het circus: “De operatie van Kristina Vorobeva is geslaagd. Ze is van de beademing af en kan weer eten. Het is nu afwachten hoe het uitpakt. Woensdag of donderdag krijgen we meer nieuws.”

Haar partner Rustem Osmanov, die vanuit de nok bovenop haar viel, heeft inmiddels een wortelkanaalbehandeling ondergaan. Ook is er een implantaat geplaatst. “Hij woont alweer in het hotel.”

Het duo werkt al tien jaar samen en heeft ruime ervaring. “Dit ongeluk was force majeure. Er brak een tand af bij Osmanov.”

De arbeidsinspectie is inmiddels langs geweest op de plek van het ongeval. “Alles is goed bevonden,” zegt Van der Meijden. “Het heeft bij dergelijke acts geen nut om met linten te werken of vangnetten op te hangen. Daarin raken de mensen alleen maar verstrikt. Bovendien is de uitzwaai zo groot dat zo’n net geen zin heeft.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden