Amsterdam Bewaar

Gestrand Iraans echtpaar mag toch doorreizen naar VS

Demonstranten voerden dit weekend actie bij Schiphol tegen het besluit van Trump
Demonstranten voerden dit weekend actie bij Schiphol tegen het besluit van Trump © ANP

Het Iraanse echtpaar dat sinds zaterdag op Schiphol vastzit na het ingaan van het Amerikaanse inreisverbod, mag toch naar de Verenigde Staten (VS).

Dat maakt KLM woensdagavond bekend. De luchtvaartmaatschappij spreekt van 'hoge uitzondering' die gemaakt is door de Amerikaanse Costum & Border Protection, waardoor het tweetal hun reis naar de VS kan voortzetten.

"We tasten nog in het duister," zegt de woordvoerder van KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft sinds het ingaan van het Amerikaanse inreisverbod geen inwoners uit een van de zeven landen waarvoor het verbod geldt in een vliegtuig naar de VS gelaten. Woensdagmiddag leek het er nog op dat KLM het echtpaar niet mee zou nemen, tenzij het Amerikaanse beleid veranderde.

Uitzondering
Hoewel dit niet het geval is, mag het echtpaar toch gaan. Volgens de woordvoerder kwam woensdag aan het eind van de middag vanuit de VS 'onverwachts' het bericht dat het Iraanse echtpaar toch in het vliegtuig naar Washington mag. "Er is nog veel onduidelijk. Wel weten we dat het alleen voor dit specifieke echtpaar geldt," aldus de woordvoerder.

Het echtpaar heeft van KLM een hotelkamer aangeboden gekregen en vliegen donderdag om 13.00 uur naar Washington D.C.