Gestolen Picasso opgedoken in Amsterdam

Het schilderij Buste de Femme van Picasso, dat in 1999 werd gestolen van het jacht van een Saoedi-Arabische sjeik, is terecht en opgedoken in Amsterdam.

Het Parool
Kunstdetective Arthur Brand met de teruggevonden Picasso Beeld afp
Kunstdetective Arthur Brand met de teruggevonden PicassoBeeld afp

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand wist het schilderij via 'mensen met contacten in de onderwereld' te traceren en heeft het inmiddels overgedragen aan de verzekeringsmaatschappij, meldt de Volkskrant.

Het landelijke politieteam kunst- en antiekcriminaliteit is op de hoogte gebracht van de vondst. Een speciaal ingevlogen Amerikaanse expert heeft onlangs in een depot in Amsterdam de echtheid van het schilderij vastgesteld. Het werk is nog in goede staat, met een lichte beschadiging.

Jacht
Het schilderij Buste de Femme werd op 11 maart 1999 ontvreemd van het jacht van Sjeik Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh in de haven van de Franse badplaats Antibes.

Sindsdien ging het schilderij rond in de onderwereld en diende het volgens Brand soms als onderpand voor duistere deals. Hij kwam uiteindelijk via een Nederlandse vastgoedman, die ermee in zijn maag zat, op het spoor van het niet-gesigneerde schilderij.

Afbeeldingen
Van Buste de Femme bestaan nauwelijks afbeeldingen. Het is een relatief onbekend werk van de Spaanse meester uit 1938. Het behoorde tot de eigen collectie van Picasso en werd nooit tentoongesteld. Brand: "Daarom is het ook niet gesigneerd. Picasso hield de voor hemzelf belangrijke schilderijen in eigen beheer en ondertekende die niet.''

Na zijn dood kwam het werk in handen van de Saoedische sjeik, die het kocht voor 4 miljoen euro en het aan boord van zijn jacht bewaarde. Tijdens onderhoud verdween het schilderij. De Franse politie kwam de daders nooit op het spoor en sloot het dossier. De zaak is inmiddels verjaard.

De waarde van het schilderij wordt volgens Brand geschat op 25 miljoen euro.

undefined

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden