Gesprekken Spar en Hotel De L’Europe over winkel geklapt: ‘We zijn zwaar teleurgesteld’

De soap rondom de nieuwe Spar City-supermarkt aan de Amsterdamse Nieuwe Doelenstraat duurt voort. Overleg tussen de supermarktketen en Hotel De L’Europe, die vindt dat de vorig jaar geopende gemakssuper uit de straat moet vertrekken, heeft niets opgeleverd.

Herman Stil
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Het vijfsterrenhotel maakte herfst vorig jaar bezwaar tegen de Spar City op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat en Binnengasthuisstraat, die toen een week geopend was. Volgens De L’Europe gaat het om een ‘minisuper’, die niet voldoet aan de regels van het bestemmingsplan. De Spar zou bovendien slecht zijn voor de uitstraling van het hotel, dat aan de andere kant van de straat ligt.

De rechter oordeelde daarop dat de gemeente Amsterdam zijn toestemming onvoldoende had onderbouwd. Toen dat alsnog gebeurde, stapte De L’Europe opnieuw naar de rechter. Die gaf het hotel gelijk. Inmiddels ligt de zaak bij de Raad van State.

Daar gaven de rechters de twee kemphanen begin deze maand de opdracht nogmaals te proberen er samen uit te komen. Zonder enig succes, blijkt nu dus. Volgens Spar is de hoteldirectie na twee bijeenkomsten uit het overleg opgestapt.

Straatvuil scheiden

“We zijn zwaar teleurgesteld,” aldus Christian Koopmans, manager vastgoed bij Spar Nederland, “omdat we nog volop in gesprek waren en er voldoende aanknopingspunten waren om afspraken te maken. Het hotelmanagement wilde in eerste instantie helemaal niet praten, maar de gesprekken verliepen in een constructieve sfeer.”

Spar wil naar eigen zeggen tegemoet komen aan de bezwaren van De L’Europe. “We hebben onder meer voorgesteld al het straatvuil dagelijks te scheiden om te zien hoeveel vuil afkomstig is van onze winkel. Ook willen we meewerken aan een test om de verkoop van alcohol na zeven uur ‘s avonds in te perken, en helemaal geen alcohol te verkopen aan mensen die beschonken zijn.”

Volgens Hotel De L’Europe, eigendom van bierbrouwer Heineken, is het overleg juist afgebroken omdat Spar niet wilde ingaan op de voorstellen van het hotel. “De directie heeft zich welwillend opgesteld en als goede buur actief meegedacht met Spar om zo samen de uitstraling van de Nieuwe Doelenstraat te waarborgen,” aldus een woordvoerder.

“Spar heeft ervoor gekozen onze oplossingen niet te honoreren, waarop de directie heeft besloten de verdere procedure via de rechtbank te laten lopen. Wij pleiten voor het behoud van een positief straatbeeld en het hanteren van het gemeentelijke bestemmingsplan.”

Juridisch steekspel

De Raad van State heeft waarschijnlijk nog een jaar nodig om een definitief oordeel te vellen over de eerdere rechterlijke uitspraken. Spar probeert ondertussen deze vestiging open te houden tot de einduitspraak. Hiertoe is de gemakssuper een aparte procedure gestart bij het hoogste rechtscollege. Spar verwacht daarover binnen twee weken een uitspraak.

Het juridisch steekspel tussen Spar ligt onder het vergrootglas bij grote supermarktketens, die vrezen dat jurisprudentie ontstaat waardoor ook zij hun gemakssupers - zoals AH to go of Jumbo City - mogelijk moeten sluiten. Onlangs maakt Dirk van den Broek in deze krant bekend ‘gemaksdirks’ te willen openen.

De afgelopen jaren zijn veel van zulke snelsupers op eenzelfde wijze als de Spar en met instemming van de gemeente in Amsterdam Centrum geopend. De gemeente verzet zich via bestemmingsplannen juist tegen ‘minisupers’ - die naast levensmiddelen ook huishoudspul en toeristische parafernalia verkopen - in zijn strijd tegen drukte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden