Gesprekken over noodkrediet AEB gaan dit weekend door

De gemeente wilde het noodlijdende afvalbedrijf AEB vrijdag met een noodkrediet van 6 miljoen euro in de lucht houden. Volgens AEB is dat te weinig; daarom gaan de gesprekken over het voortbestaan van het afvalenergiebedrijf dit weekend door.

Bart van Zoelen en Ruben Koops
De afvalverbrandingsinstallatie van AEB in het Westelijk Havengebied. Beeld Floris Lok
De afvalverbrandingsinstallatie van AEB in het Westelijk Havengebied.Beeld Floris Lok

In ruil voor het noodkrediet zou AEB extra toezichthouders moeten toestaan en een ‘puinruimer’ in de top van het afvalbedrijf. Dat bevestigen bronnen rond de onderhandelingen. Die hebben vrijdagavond nog niet tot een besluit geleid en zullen daarom dit weekend tot een climax komen.

AEB, een afval- en energiebedrijf in volledig eigendom van de gemeente, besloot deze maand vier van de zes verbrandingslijnen stil te leggen toen het maar niet lukte de veiligheid op orde te krijgen. De afvalverbrandingsfabrieken in de Amsterdamse haven draaien sinds vrijdag nog maar op 30 procent van hun capaciteit.

Bijspringen

De financiële consequenties kunnen het voortbestaan van AEB bedreigen. De gemeente en de banken, waar het AEB honderden miljoenen euro’s heeft uitstaan, zijn daarover al ruim een week in overleg. Het stadsbestuur heeft zelfs al stilgestaan bij de mogelijkheid AEB failliet te laten gaan.

Deze week waarschuwde de branchevereniging van de afvalbedrijven dat de afvalinzameling in Amsterdam stokt als de gemeente geen financiële garanties heeft voor AEB. Deze afvalbedrijven willen best bijspringen, maar alleen met de garantie dat hun rekeningen worden betaald.

De problemen van AEB zijn met het noodkrediet nog lang niet opgelost. Het bedrag is fors minder dan de 35 miljoen euro die het AEB eerder zei nodig te hebben om de komende maanden te overbruggen. En dat is dan alleen in afwachting van een structurele oplossing, die ook weer miljoeneninvesteringen zal vergen.

Bodem in zicht

De spanning zal daarom dit weekend weer oplopen. Met een noodkrediet van 6 miljoen komt de bodem van de kas snel in zicht. AEB zou daarom voor de nieuwe werkweek begint uitsluitsel willen van de gemeente.

In ruil voor het noodkrediet eiste het stadsbestuur twee extra commissarissen, die moeten toezien op de AEB-directie. Ook wilde de gemeente binnen het afvalbedrijf een ‘Chief Restructuring Officer’ (CRO), een soort puinruimer die moet helpen om AEB op orde te brengen. Verder zou AEB voorbereidingen moeten treffen voor het geval het bedrijf onverhoopt de deuren moet sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden