Nieuws

Gesloten jeugdzorginstelling Zuidoost wordt gedeeld wooncomplex voor jongeren

De (gedeelde) sloop van de gesloten jeugdzorginstelling De Koppeling in Zuidoost is begonnen. Daarvoor in de plaats komt een gedeeld wooncomplex voor studenten, starters en jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg.

Het Parool
Jeugdzorggebouw De Koppeling. Een deel van het huidige gebouw wordt volledig gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, een ander gedeelte wordt gerenoveerd. De planning is dat de woningen eind 2023 af zijn. Beeld Bart de Rijk/ANP
Jeugdzorggebouw De Koppeling. Een deel van het huidige gebouw wordt volledig gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, een ander gedeelte wordt gerenoveerd. De planning is dat de woningen eind 2023 af zijn.Beeld Bart de Rijk/ANP

De Koppeling was een gesloten jeugdzorginstelling in Zuidoost, die vorig jaar in juni haar deuren sloot. Het gebouw vormde een behandelcentrum voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met ernstige gedrags- en psychiatrische problemen. Ze sliepen in de ernaast gelegen nieuwbouw.

Zo’n gesloten setting voor grote groepen jongeren op een afgelegen terrein – in een voormalige jeugdgevangenis – staat haaks op de nieuwe werkwijze van veel jeugdorganisaties, zoals Levvel, die mede-initiator is van het nieuw te bouwen wooncomplex. Vorig jaar werden de jongeren van Levvel al overgeplaatst naar kleinschalige, gesloten woongroepen in de stad.

In samenwerking met onder meer woningcorporatie De Alliantie wordt nu De Tafelberg gebouwd: een gedeeld wooncomplex voor studenten, starters en jongeren die uitstromen uit de jeugdzorg. Een deel van het huidige gebouw wordt volledig gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw, een ander gedeelte wordt gerenoveerd. De planning is dat de woningen eind 2023 af zijn.

Zelfstandig wonen

Het complex zal bestaan uit 290 zelfstandige studio’s, met daarnaast gemeenschappelijke ruimtes. De jongeren die uit de jeugdzorg doorstromen, kunnen begeleiding krijgen van Levvel. “Maar het idee is wel dat ze zelfstandig wonen, net als de rest,” zegt Hein Peeters van De Alliantie. “Ook is het de bedoeling dat de bewoners bijvoorbeeld filmavonden en andere activiteiten organiseren in de gemeenschappelijke ruimtes.”

Verder worden er ruimtes in het complex vrijgehouden voor sociaal ondernemers die er een bedrijf willen starten, waaronder horecaondernemers. Mogelijk kunnen de bewoners hier weer terecht voor stage- of werkplekken. Ondernemers kunnen zich melden bij de organisatie. “We willen vooral ondernemers uit Zuidoost de ruimte bieden, want we vinden het belangrijk om de buurt erbij te betrekken,” zegt Peeters.

Eerder kondigde De Alliantie al aan dat ook het omliggende kantorengebied de komende jaren wordt getransformeerd tot een stadswijk. Tot 2027 worden hier zo’n 5.000 woningen gebouwd, evenals openbare voorzieningen zoals winkels, fiets- en voetpaden en groen.

Woningzoekende jongeren die staan ingeschreven op Woningnet kunnen zich aanmelden, en worden dan geselecteerd op basis van hun motivatie en inschrijfduur. De inschrijving is nog niet open.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden