Gerechtshof: 'QQ' mag niet in zaak Staadsliedenbuurt getuigen

De beslissing van de onderzoeksrechter dat de nieuwe 'anonieme bedreigde getuige' met codenaam QQ mocht worden toegelaten tot het hoger beroep in de zaak over de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt in 2012, is woensdagmiddag vernietigd door de raadkamer van het gerechtshof.

Paul Vugts
Raadsheer M.J.A. Plaisier, voorzitter H.S.G. Verhoeff en raadsheer S.M.M. Bordenga bij het bij aanvang van het hoger beroep in de zaak Ebetsu, de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012 Beeld ANP
Raadsheer M.J.A. Plaisier, voorzitter H.S.G. Verhoeff en raadsheer S.M.M. Bordenga bij het bij aanvang van het hoger beroep in de zaak Ebetsu, de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012Beeld ANP

De onderzoeksrechter had QQ volgens de raadsheren (rechters in beroepszaken) niet al de status van bedreigde getuige mogen verlenen zonder de advocaten van de tot levenslang veroordeelde Anouar B. en Adil A. te consulteren.

Waarschijnlijk zal een nieuwe onderzoeksrechter zich opnieuw over de kwestie moeten buigen. Hoe die procedure verder gaat en wanneer, is nog onduidelijk.

Oog voor belangen
Advocaat Inez Weski van Anouar B., die in beroep was gegaan, reageert verheugd. "De onderzoeksrechter vond het, in strijd met de wet, niet nodig ons wat te vragen. Dat zal nu in elk geval alsnog moeten gebeuren, naar ik aanneem door een andere raadsheer-commissaris die wél oog heeft voor onze belangen."

Woensdagmorgen bleek op een formele tussentijdse zitting van het gerechtshof, op Schiphol, dat het Openbaar Ministerie 'anonieme bedreigde getuige' QQ wil inbrengen in het hoger beroep van 'de Staatsliedenbuurtzaak'.

Advocaat-generaal Frits Posthumus wilde nog niet zeggen wat hij of zij precies heeft verklaard.

Audi RS4
Het lijkt te gaan om een getuige die iets kan zeggen over de (on)betrouwbaarheid van criminele getuigen die zeggen dat het belangrijkste doelwit van de schietpartij, Benaouf A., heeft gelogen dat hij verdachte Anouar B. heeft herkend in de Audi RS4 van het groepje schutters dat hem onder vuur nam.

(Daarna kon A. vluchten, maar werden zijn vrienden Saïd el Yazidi en Youssef Lkhorf met grof geweld op straat zijn geliquideerd en zijn twee motoragenten van dichtbij met een kalasjnikov beschoten).

Grof geld
Die getuigenis van Benaouf A. is een belangrijk onderdeel van het bewijs op grond waarvan verdachten Anouar B. en Adil A. levenslang hebben gekregen van de rechtbank.

In het criminele milieu gaan hardnekkige verhalen dat naasten van Anouar 'Popeye' B. met grof geld (criminele) getuigen aan het werven zijn geweest die de cruciale getuige Benaouf A. als leugenaar moeten wegzetten.

Er zijn in hoger beroep meerdere getuigen opgedoken die zeggen dat Benaouf A. hen persoonlijk heeft verteld dat hij over de herkenning heeft gelogen. Het gaat om criminelen die met hem gedetineerd hebben gezeten.

Ook is er, in het vóórdeel van Benaouf A., een voor moord veroordeelde Kroatische crimineel opgedoken die zegt dat hem in de gevangenis tot wel twee ton is geboden een valse verklaring af te leggen over Benaouf A. waardoor Anouar B. 'vrij zou komen'.

Bovendien is een filmpje opgedoken waarin een Amsterdamse crimineel zegt dat Benaouf A. hem heeft verteld dat hij ze (Anoaur B. en medeverdachte Adil A.) 'effe goed geflasht had' (te grazen genomen) met zijn verklaring over zijn herkenning van Anouar B. in de Audi van de schutters.

Om dat filmpje nader te laten onderzoeken, heeft het gerechtshof de behandeling van het hoger beroep in december opgeschort. Benaouf A. ontkent zelf met klem te hebben gelogen of zoiets tegen anderen te hebben gezegd. Ook hij is door het hof verhoord op een zitting in het hoger beroep.

De onderzoeksrechter heeft getuige QQ inmiddels betrouwbaar genoeg geacht om als anonieme bedreigde getuige te worden toegelaten tot het proces. De raadkamer van het gerechtshof (dus niet de raadsheren die het proces inhoudelijk doen) behandelt nog het hoger beroep van Anouar B.'s advocaat Inez Weski tegen die beslissing.

Valse getuigenissen
Weski protesteerde woensdag fel tegen het besluit van het Openbaar Ministerie de kern van de getuigenis van 'QQ' al aan het gerechtshof te geven nog voordat die formeel tot de strafzaak is toegelaten - omdat het hof de verklaring dan toch in het hoofd heeft als QQ in haar appèlzaak wordt afgewezen.

Weski herhaalde dat Benaouf A. achter de schermen met leugens en valse getuigen(issen) de zaak probeert te 'regisseren'.

Aanklager Posthumus: "De verdediging zegt dat Benaouf A. van alles regisseert. Het standpunt van het Openbaar Ministerie is dat van de kant van verdachte (Anouar B.) juist van alles wordt geregisseerd."

De voortzetting van het hoger beroep staat gepland voor begin mei.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden