Amsterdam Bewaar

Gerard Doustraat is de Negen Straatjes ineen

In een mum van tijd is de Gerard Doustraat in De Pijp veranderd in een niet te missen winkelstraat. Conceptstores, pop-upshops en horecazaken maken het de Negen Straatjes ineen.

Nog meer tips

De Kleine Parade (Gerard Doustraat 142-144) is een kinderconceptstore met een winkel, atelier voor workshops, speelhoek en lunchroom.

Blackbirds (Gerard Douplein 17) is in januari geopend door de vriendinnen Joella Schipper (30) en Sara Dickhout (31). Met vintage kleding en interieuraccessoires, maar ook sixties en seventies kleding en modeaccessoires.

Kiboots (Gerard Douplein 15) is een pop-upstore (tot oktober) met naast handgemaakte laarzen van leer en kelims, ook exotische meubels en accessoires, van hangstoelen van geknoopt touw tot drijvende geurkaarsen in kokosnoten.

Miuse (Gerard Doustraat 80) is opgezet als kledingwinkel, maar al snel vroegen klanten of de tafels, stoelen en kasten ook te koop waren. Nu een echte conceptstore, met vintage meubels, beautyproducten, kunst en veel Australische kledingmerken.

Baskèts (Gerard Doustraat 96)biedt een aanbod aan streetwear van dit Amsterdamse label voor mannen en vrouwen, en een kleine collectie geuren en boeken.

Felice, Home of brands (Gerard Doustraat 88) is een conceptstore met mannen- en dameskleding, sieraden, interieuraccessoires en de voor een conceptstore onvermijdelijke geurkaarsen.

Bricklane (Gerard Doustraat 78) verkoopt voornamelijk heel vrouwelijke outfits van kleine, onbekende merken.

De Merkenwinkel (Gerard Doustraat 76) is een pop-uplocatie, waar om de haverklap iets anders te zien en te koop is, zoals de beachwear van Stylis.

De Kinderfeestwinkel (Gerard Doustraat 65) met onder andere ook schooltassen, interieuraccessoires en boeken.

De conceptstores Charlie + Mary (sinds 2009), Anna + Nina en All the luck in the world (beide sinds 2013) vormden de voorhoede. In het toen nog groezelige straatje, parallel aan de Albert Cuypstraat, was verder weinig te beleven, op de winkel van het vrolijke lifestylemerk Blond Amsterdam (sinds 2007) na.

Anna de Lanoy Meijer (31) van Anna+Nina: 'Het was twee jaar geleden inderdaad niet echt een A-locatie, maar daar waren wij ook niet naar op zoek. Het was een heel bewuste keuze om juist niet in de Negen Straatjes te gaan zitten, waar de huren hoger zijn en vooral de bekende merken te vinden zijn. Mensen moesten echt naar ons op zoek, maar wij zijn van mening dat, als je iets bijzonders en origineels doet, ze bereid zijn daarvoor om te fietsen.'

Christina de Graaf (42) runt de popperige kledingwinkel The Girl Can't Help It, voor de 'retro, classy, punk-rock pin-up girl', compleet met knalroze flamingobehang. Voor de hausse aan zaken die het afgelopen jaar in de Gerard Doustraat openden, heeft zij - naast de lage huren - een plausibele verklaring: 'Het vertrek van reclamebureau Sid Lee Collective, dat in meerdere panden zat, met kantoren, een winkel en galerie. De vrijgekomen ruimtes werden in rap tempo opgevuld door kleine, creatieve zelfstandigen. Wat is hier gebeurd? hoor ik passanten vaak zeggen. Of ik hoor ze in steenkolen-Engels tegen toeristen roepen: 'Ja, deze straat is very up-and-coming, hè?'

Oudgedienden
De Graaf had haar zaak nog niet lang geopend, toen ze alweer verhuisde, van Gerard Doustraat 75 naar 87. 'Hoe dichter bij het Gerard Douplein, met de drukbezochte Pilsvogel en de Wasserette tegenover elkaar op de hoek, hoe beter.' Op nummer 75 zit nu kinderkapper en vintage dameskledingzaak Bloem, die weer hiernaartoe verhuisde vanuit de Eerste van der Helststraat, om de hoek. 'Dat is een horeca- en uitgaansstraat geworden, daarom zitten we liever hier.'

Dat is waar: op hun vorige stek, Eerste van der Helststraat 53, zit nu trendy biershop The Beer Tree. Aan horeca is in de Gerard Dou inmiddels ook geen gebrek meer. Naast de Pilsvogel vind je nu Anne & Max Fresh Food & Coffee Café (Gerard Douplein 10), Brut de Mer (oesters en champagne, Gerard Douplein 8) en de Thrill Grill van Robert Kranenborg (Gerard Doustraat 98).

Voor meer culinaire genoegens kunnen we terecht bij macaronwinkel Poptasi (Gerard Doustraat 103), de Spaanse traiteur Pacomer (Gerard Doustraat 66) en bij 't Kaasboertje (Gerard Doustraat 60). Deze oudgedienden worden sinds kort aangevuld door Wild!, de culinaire conceptstore, Gerard Doustraat 71.