Gemor over tijdstip huldiging Ajax Museumplein

null Beeld ANP
Beeld ANP

Donderdagmiddag vier uur viert Ajax het 34ste landskampioenschap. Niet bij de Johan Cruijff Arena, maar ‘gewoon’ weer op het Museumplein. ‘We hebben geleerd van de vorige keer.’

Raounak Khaddari

Op het Museumplein is de opbouw van het huldigingspodium al begonnen. De gemeente is na de winst van Ajax op FC Utrecht zondag direct aan de slag gegaan met het plannen van de festiviteiten van donderdag. “We moesten de wedstrijd afwachten,” aldus de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

Achter de schermen wordt er gewerkt aan het huldigingsprogramma en maandag om half drie is er overleg met de horecagelegenheden rondom het Museumplein. Dan zal ook duidelijk worden of er tijdens de huldiging alcohol mag worden geschonken. “Het is kort dag,” zegt een medewerker van café Zadelhoff op het Museumplein. “Maar het is niet anders. Vorige keer zaten ze hier op het dak. Dat moeten we deze keer voorkomen.”

Of de Albert Heijn op het Museumplein donderdag alcohol mag verkopen, staat ook ter discussie, laat een medewerker van de supermarkt weten. “We moeten het overleg van vanmiddag afwachten.”

Eindexamens

Veel supporters zijn boos over het tijdstip. Voor velen is het onmogelijk op zo korte termijn vrij te krijgen of er op tijd te zijn vanwege reistijd, blijkt uit berichten op sociale media. ‘Supporters die een heel jaar lang de meeste kosten en reistijd hebben gemaakt wordt het onmogelijk gemaakt om bij een huldiging te zijn’, twittert Ajaxsupporter Freka Wolters.

Ook middelbare scholieren die eindexamen doen en Ajaxfan zijn hebben pech. Wanneer het feest losbarst zijn de havisten nog bezig met hun examen Nederlands en voor zowel vwo’ers als havoleerlingen staan er op vrijdagochtend om negen uur examens op het programma. ‘Een huldiging die tijdens het examen, op een normale werkdag, wordt gehouden is belachelijk,’ schrijft Henriëtte van Beek-Boers op Facebook. ‘Óf in de avond, óf in het weekend.’

Al is het gebruikelijk dat de huldiging een dag na de kampioenswedstrijd plaatsvindt. Zo was de huldiging van Feyenoord twee jaar geleden op maandag om 11.00 uur ’s ochtends. Die van PSV was vorig jaar eveneens op maandag, maar dan een uurtje later dan bij Ajax: om 17.00 uur.

Het merendeel van de supporters is allang blij dát het kampioenschap wordt gevierd in de stad en niet is verbannen naar het grasveld naast de Johan Cruijff Arena. Dat was na de uit de hand gelopen huldiging op het Museumplein in 2011 lang ondenkbaar. Toen raakten 160 mensen gewond en waren er 64 arrestaties. Ook werd er voor bijna een half miljoen euro schade aangericht aan het Stedelijk Museum. De schade aan het Van Gogh Museum bedroeg 75.000 euro. Daar sneuvelden glasplaten en bloembakken en werd de kantoorvilla beschadigd.

Betere schatting

In plaats van de 50.000 verwachte bezoekers kwamen er in 2011 100.000 op de huldiging af. Uit een evaluatierapport bleek dat die onderschatting een van de belangrijkste oorzaken was voor de escalatie. Ook dat een deel van de feestvierders al dan niet onder zware invloed van alcohol en/of drugs zich ‘normloos’ gedroeg en het aantal ingehuurde beveiligers en EHBO’ers onvoldoende was, speelden een grote rol. “We hebben geleerd van de vorige keer,” aldus de gemeente.

Welke extra veiligheidsmaatregelen deze keer worden getroffen wil de gemeente niet zeggen. “Daar doen we geen uitspraken over.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden