Gemeenteraad: scheepswerf Damen moet behouden blijven

Vanuit de gemeenteraad klinkt breed de oproep om scheepswerf Damen te behouden voor de Amsterdamse haven.

null Beeld Droogburo / Marijn Droog
Beeld Droogburo / Marijn Droog

Dat bleek woensdagmiddag in de gemeenteraad. Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) schreef eerder deze maand dat een plan van Damen om de scheepswerf in Noord te combineren met de bouw van woningen naar haar verwachting niet haalbaar is.

Verschillende partijen riepen de wethouder daarom woensdagmiddag op om het overleg aan te knopen met Damen met de bedoeling om na te gaan of er toch een uitweg is, op de huidige plek in Noord of op een andere plek in de Amsterdamse haven.

Een meerderheid in de raad had aangedrongen op een snel debat en daarmee was er volgens VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé een meerderheid die aandrong op het behoud van het bedrijf. “Laten we de uitgestoken hand van Damen aanpakken,” zei CDA-raadslid Diederik Boomsma.

Geheel overkapte werf

Ook wethouder Van Doorninck zei Damen het liefst te behouden voor de haven. Daarom zijn er ook twee plannen uitgewerkt voor bedrijventerrein Cornelis Douwes, dat onderdeel moet worden van de nieuwe wijk Haven-Stad - eentje mét scheepswerf en eentje zonder.

Maar het moederbedrijf van de Amsterdamse scheepswerf zou drie jaar geleden nog hebben gezegd dat een geheel overkapte werf te grote investeringen zou vergen. Daarom wil de wethouder nu eerst duidelijkheid van Damen. Is het moederbedrijf bereid om te investeren in een overkapping?

Geluidsoverlast

In het plan dat Damen eind vorig jaar presenteerde was de werf niet volledig overkapt. In dat geval zou er teveel geluidsoverlast overblijven op korte afstand van de woonwijk.

Voorwaarde is verder dat projectontwikkelaar VolkerWessels bereid is het huurcontract van Damen te verlengen. Ook dat is onzeker, zei de wethouder, omdat het voor de projectontwikkelaar die het erfpachtcontract heeft met de stad, aantrekkelijker lijkt om meer woningen te bouwen.

Maar volgens verschillende fracties kan de gemeente zich in dat opzicht ook meer laten gelden. In het bestemmingsplan staat immers dat het een scheepswerf is en voordat VolkerWessels daar woningen kan bouwen moet dat eerst nog maar eens veranderd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden