Nieuws

Gemeenteraad: onderzoek schade van loden leidingen bij kinderen

De gemeenteraad wil extra onderzoek laten doen naar de gezondheidsschade door de loden leidingen die nog onder duizenden Amsterdamse woningen liggen. De gevolgen voor kinderen moeten centraal staan in het onderzoek.

Bart van Zoelen
De gemeenteraad wil een extra onderzoek naar de loden leidingen die op verschillende plaatsen in de stad. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De gemeenteraad wil een extra onderzoek naar de loden leidingen die op verschillende plaatsen in de stad.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Dat initiatiefvoorstel doen raadsleden van GroenLinks, D66, VVD, PvdA en SP maandag. Die partijen hebben samen een meerderheid en willen dat bij een tiental Amsterdamse kinderen van wie bekend is dat ze teveel lood hebben binnengekregen de gevolgen voor hun gezondheid worden onderzocht.

Uit een onderzoek van de Gezondheidsraad bleek in 2019 al dat kinderen die opgroeien in een huis met loden leidingen een lager IQ kunnen hebben als gevolg van het lood in het drinkwater. Bij volwassenen kunnen de looddeeltjes in het drinkwater het risico vergroten op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekte.

Volgens de raadsleden kan loodvergiftiging verder leiden tot chronische klachten zoals sufheid, apathie, verwardheid, slecht eten en sneller geïrriteerd zijn, schrijven ze in hun voorstel. Dit soort klachten herkennen ze ook uit verhalen van bewoners die onder hun huis nog loden leidingen hebben.

Tien kinderen

Vandaar dat ze pleiten voor verder onderzoek, ook al omdat de chronische klachten de kinderen verder op achterstand kunnen zetten in hun ontwikkeling. Extra onderzoek zien de raadsleden als voortvloeiende uit de zorgplicht en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de gemeente.

Als uit het verkennende onderzoek onder de eerste tien kinderen blijkt dat ze te veel lood in hun bloed hebben, zou de gemeente ook moeten zorgen voor een behandelplan en een uitgebreider gezondheidsonderzoek onder meer kinderen.

In het najaar van 2019 ontstond in de tuindorpen van Amsterdam-Noord grote bezorgdheid over oude loden drinkwaterleidingen die verstopt liggen onder de woningen. Eind 2020 bleek dat zeker 2600 corporatiewoningen in de tuindorpen en 600 woningen in de rest van de stad nog loden leidingen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden