Gemeentelijk ombudsman: ‘Ongedocumenteerden moeten beter in beeld komen’

Ongedocumenteerden in Amsterdam en hun belangrijkste problemen en behoeften moeten beter in beeld komen. Dat zegt gemeentelijk ombudsman Arre Zuurmond in een rapport over de situatie van deze groep in de hoofdstad.

ANP
null Beeld Joris van Gennip/Hollandse Hoogte
Beeld Joris van Gennip/Hollandse Hoogte

In Amsterdam verblijven volgens een ruwe schatting van de ombudsman tussen de 10.000 en 30.000 mensen zonder verblijfsvergunning. Die schatting moet beter, en Zuurmond raadt de gemeente aan om het precieze aantal in kaart te brengen.

Zuurmond constateerde verder dat vooral jongeren, arbeidsmigranten en ouderen uit deze groep extra aandacht behoeven. Zij komen vaak in de knel omdat hun kwetsbare positie leidt tot onwenselijke situaties op het gebied van onderwijs, rechtsbescherming, zorg en uitbuiting.

Zelfde rechten

“Wegkijken of deze mensen onder de radar houden is geen optie, daarmee maak je hen nog kwetsbaarder,” aldus Zuurmond. “Zorg daarom voor oplossingen voor de huidige situatie en werk aan verbeteringen zowel aan de voor- als achterkant. Daarbij moet je als overheid actief de samenwerking zoeken met andere instanties, zowel landelijk als internationaal.”

Zo zouden ongedocumenteerde jongeren dezelfde rechten als reguliere studenten moeten krijgen en moet een tijdelijke werkvergunning mogelijk worden voor illegalen die in de ‘informele sector’ werken, wat wil zeggen dat ze zwart werken. Daarnaast moet er opnieuw worden gekeken naar de situatie en zorgbehoeften van ongedocumenteerde ouderen, die hier al langer dan twintig of dertig jaar verblijven.

Ongedocumenteerden zijn mensen met en zonder asielverleden die permanent in Nederland verblijven zonder een geldige verblijfsvergunning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden