Nieuws

Gemeente zet streep door plannen hotel J.P. Heijestraat

De gemeente Amsterdam verleent geen vergunning voor het bouwen van een hotel aan de Jan Pieter Heijestraat.

Anna Herter
In 2009 werden 35 sociale huurwoningen gesloopt, toen nog om plaats te maken voor koopwoningen. Beeld Marc Driessen
In 2009 werden 35 sociale huurwoningen gesloopt, toen nog om plaats te maken voor koopwoningen.Beeld Marc Driessen

Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. De locatie ligt in een ‘nee-gebied’, zo onderbouwt de gemeente haar besluit, wat inhoudt dat daar een algehele hotelstop van kracht is. Het ‘gat van de Kinkerbuurt’ blijft hiermee voorlopig leeg.

Projectontwikkelaar Van Wijnen probeert sinds 2014 groen licht te krijgen voor het bouwen van een ‘longstayhotel’ op de plek waar vijf jaar eerder 39 sociale huurwoningen werden gesloopt. Vanaf het begin proberen buurtbewoners de bouwplannen te dwarsbomen. Het hotel zou drukte aantrekken en in strijd zijn met het bestemmingsplan. De gemeente besloot anders en keurde de hotelplannen in 2015 goed.

Actiegroep Longstaynoway legde zich hier niet bij neer en ging in beroep. Zo kwam de zaak bij de Raad van State terecht. De Raad bepaalde eerder dit jaar dat de gemeenteraad de parkeerdruk en veiligheidsrisico’s moest herevalueren. Een grote triomf voor de actievoerders. “Als het plan nu opnieuw getoetst moet worden, komt het er nooit doorheen,” zei commissielid Anneke Veenhoff (GroenLinks) toen.

In beroep

De gemeente heeft inderdaad besloten de vergunning ditmaal af te wijzen. In Oud-West ging in 2018 een nieuw bestemmingsplan van kracht, waarin de hotelstop is opgenomen. Maar het project van Van Wijnen is ook in strijd met het oude bestemmingsplan, stelt de gemeente – anders dan vijf jaar geleden.

Het stadsbestuur kondigde deze beslissing in mei al aan, maar gaf betrokkenen nog wat tijd om met overtuigend tegengeluid te komen. Nu staat het besluit officieel vast. Of de kous hiermee af is moet nog blijken. Van Wijnen heeft zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen het nieuwe besluit. Als hij dit doet, moet de zaak opnieuw voorkomen bij de Raad van State.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden