Nieuws

Gemeente zet 45 waarnemers in bij proef preventief fouilleren

Aan een proef met waarnemers bij preventief fouilleren in Amsterdam gericht tegen etnisch profileren door de politie doen maximaal 45 mensen mee. Zij zijn geselecteerd ‘op volgorde van binnenkomst’ uit in totaal 173 mensen die zich hadden aangemeld, laat burgemeester Femke Halsema maandag weten in een brief.

Het Parool
Een bestuurder wordt gefouilleerd tijdens een controle naar ondermijnende criminaliteit door de politie in samenwerking met het OM en de douane.  Beeld ANP
Een bestuurder wordt gefouilleerd tijdens een controle naar ondermijnende criminaliteit door de politie in samenwerking met het OM en de douane.Beeld ANP

De proef begint op 1 september. De bedoeling is dat de waarnemers met de politie de straat opgaan en meekijken hoe die preventief fouilleert. Daarmee wil de gemeente onderzoeken of de politie mensen bij de controle echt willekeurig kiest en niet op basis van huidskleur of andere kenmerken.

Eerder had de gemeente gezegd dat er in principe dertig waarnemers nodig zijn, maar ook dat er zou worden gekeken naar een uitbreiding van het aantal. De wapencontroles zijn in vijf buurten: Bijlmer-Centrum, Burgwallen Nieuwe Zijde, Geuzenveld, de Dapperbuurt en de Waterlandpleinbuurt.

De waarnemers zullen worden gewezen op de risico’s van deelname, zoals de mogelijkheid om betrokken te raken bij een eventuele geweldsescalatie of de mogelijkheid om als getuige te worden opgeroepen in een strafzaak. Zeer kort voordat wapencontroles beginnen, krijgen de waarnemers te horen waar ze moeten zijn.

Vorige week lieten vier politiebonden weten dat ze willen dat de proef met de waarnemers van tafel gaat. Ze spreken van wantrouwen richting de Amsterdamse politie en sluiten acties niet uit als burgemeester Halsema geen gehoor geeft aan hun oproep. “Politiemensen voelen zich door de politieke angst voor etnisch profileren onrecht aangedaan,” stelden ze toen in een verklaring.

Halsema schrijft dat de vier bonden zijn uitgenodigd voor een gesprek ‘om hun zorgen verder te bespreken’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden