Gemeente vraagt vergunning aan voor zoektocht naar aardwarmte

De gemeente Amsterdam wil samen met de provincie Noord-Holland en energiebedrijven Eneco en Vattenfall op zoek naar aardwarmte. De partijen vragen daarvoor een vergunning aan bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het Parool
In De Bilt bij Landgoed Vollenhoven wordt onderzoek gedaan naar aardwarmte. Beeld Dingena Mol
In De Bilt bij Landgoed Vollenhoven wordt onderzoek gedaan naar aardwarmte.Beeld Dingena Mol

Amsterdam wil op termijn toe naar aardgasvrij wonen en werken en heeft daarvoor alternatieve warmtevoorzieningen nodig. Voor een deel van Amsterdam en de regio is een warmtenet ‘het meest voor de hand liggende alternatief’, zo meldt de gemeente.

Aardwarmte, ook geothermie genoemd, wordt gewonnen uit aardlagen die dieper liggen dan 500 meter. De partijen geven aan dat het nog niet duidelijk is waar in de regio Amsterdam warmwaterbronnen zitten. Onderzoek moet dat in kaart brengen. De resultaten daarvan worden in 2022 verwacht. Een jaar later worden mogelijk de eerste proefboringen gedaan.

Als de ondergrond geschikt blijkt, hoopt de gemeente over drie jaar een startvergunning aan te vragen bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voorzichtig optimistisch

Ruim een kwart van de Nederlandse woningen kan in de toekomst verwarmd worden met warmte uit de aardbodem, zo bleek in september uit onderzoek in opdracht van Energie Beheer Nederland (EBN).

In november was EBN in Het Parool voorzichtig optimistisch over de kansen van geothermie rond Amsterdam. Over het noorden van het land en Zuid-Holland is veel informatie over de ondergrond. Daar is olie en gas gewonnen, zei Gitta Zaalberg, bij EBN verantwoordelijk voor het onderzoek. “Maar van de regio Amsterdam weten we weinig. Hoe is de structuur? Hoe dik zijn de aardlagen?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden