Nieuws

Gemeente verdeelt ruim 1,5 miljoen euro subsidie voor evenementen in 2022

De gemeente heeft 1,6 miljoen euro aan subsidies toegekend voor evenementen dit jaar. Onder meer Sail, Amsterdam Dance Event en de intocht van Sinterklaas kunnen rekenen op een subsidie van 100.000 euro. Pride Amsterdam krijgt met 250.000 euro het meest.

Het Parool
Sail Amsterdam. Beeld Getty Images
Sail Amsterdam.Beeld Getty Images

Het gaat om de jaarlijkse subsidie uit het fonds voor evenementen in de openbare ruimte die helemaal of deels gratis zijn. Volgens de gemeente is de subsidie daarnaast bedoeld als springplank voor nieuwe initiatieven. Bij de verdeling is gekeken naar evenementen die beeldbepalend zijn voor de stad. Een ideëel of innoverend karakter, creativiteit en duurzaamheid zijn daarbij belangrijk.

Twintig evenementen

In het totaal ontvangen twintig evenementen in de stad subsidie. Pride Amsterdam krijgt met 250.000 euro het meest. Verder gaan er grote bedragen naar de intocht van Sinterklaas (180.000), Amsterdam Dance Event (100.000), Amsterdam Light Festival (100.000) en het vijfjaarlijkse Sail (100.000).

Andere evenementen die subsidie krijgen uit het fonds zijn onder meer Kwaku Summer Festival, het Jordaan Festival en de Rollende Keukens.

‘Organisatoren van evenementen staan voor grote uitdagingen: reserves zijn uitgeput, aantallen bezoekers en inkomsten zijn onzeker, sponsoren zijn weggevallen en veel personeel is vertrokken,’ aldus Wethouder Egbert de Vries van Economische Zaken.

‘Gelukkig ziet het ernaar uit dat evenementen de komende maanden kunnen doorgaan zonder veel beperkingen. Als gemeente blijven we ons soepel opstellen als subsidie is gegeven aan een evenement dat niet of alleen in een andere vorm kan doorgaan. Zo helpen we onze belangrijke evenementensector met het herstel in deze zware tijden.’

De Uitmarkt

De Uitmarkt in augustus heeft nog geen geld toegekend gekregen, omdat het plan dat bij het evenementenfonds werd ingediend uitgaat van dezelfde coronamaatregelen als in 2021. Volgens de gemeente is het nog maar de vraag of daar eind augustus nog rekening mee moet worden gehouden. ‘Het college heeft daarom besloten de subsidie aan Stichting Uitmarkt op te schorten en haar gelegenheid te bieden om het concept aan te passen.’

De steun van de gemeente mag maximaal 50 procent zijn van de totale begroting; een evenement moet zelf dus ten minste de helft van de inkomsten genereren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden