Nieuws

Gemeente teruggefloten over warmteplan Sluisbuurt

De gemeente Amsterdam is haar boekje te buiten gegaan bij het plan om de Sluisbuurt aan te sluiten op stadsverwarming. De rechter heeft de gemeente vorige week teruggefloten.

Bart van Zoelen
Een impressie van de toekomstige Sluisbuurt. Beeld Gemeente Amsterdam
Een impressie van de toekomstige Sluisbuurt.Beeld Gemeente Amsterdam

Milieugroepering Amsterdam Fossielvrij was naar de bestuursrechter gestapt uit protest tegen het ‘warmteplan’ voor de Sluisbuurt. Daarin regelt de gemeente dat deze nieuwbouwwijk op Zeeburgereiland een warmtenet krijgt, zodat 2700 huishoudens hier nog jaren hun verwarming krijgen uit de verbranding van aardgas of biomassa. De warmte wordt geleverd door energiebedrijf Vattenfall in Diemen.

Volgens Amsterdam Fossielvrij is stadsverwarming hier niet nodig. Omdat het gaat om goed geïsoleerde nieuwbouw zou in de appartementen een energiezuinige warmtepomp volstaan. Maar in het zogeheten warmteplan van de gemeente werd dit elektrische alternatief op achterstand gezet. De gemeente staat het namelijk niet toe de zonnepanelen die schone elektriciteit opwekken voor deze warmtepomp mee te laten tellen in het warmteplan.

Niet objectief

Volgens de rechter geeft de gemeente hiermee een eigen interpretatie aan de regels die door de politiek in Den Haag zijn bedacht. Het warmteplan geeft projectontwikkelaars in Sluisbuurt wel de mogelijkheid af te zien van stadsverwarming, maar alleen als het alternatief minstens even duurzaam is. Door zonnepanelen buitenspel te zetten, wordt dat lastig. Volgens de rechter is de vergelijking zoals de gemeente die maakt niet feitelijk of objectief.

Amsterdam Fossielvrij heeft verheugd gereageerd op de uitspraak van de bestuursrechter. De milieubeweging vreesde dat het warmteplan van de gemeente gevolgen zou krijgen in andere wijken die de komende jaren van het aardgas worden afgekoppeld. ‘De gemeente mag dus niet op eigen houtje de rekenregels veranderen, waardoor het lijkt alsof het warmtenet de duurzaamste oplossing is voor de stad,’ concludeert Amsterdam Fossielvrij in een persbericht.

Stadsverwarming krijgt een streepje voor, suggereert Amsterdam Fossielvrij, omdat de gemeente Amsterdam daar belang bij heeft. Het warmtenet in Amsterdam-Noord en Nieuw-West is eigendom van Westpoort Warmte, een samenwerking van Vattenfall en afvalenergiebedrijf AEB. Alle aandelen van AEB zijn in handen van de gemeente Amsterdam.

Volgens Amsterdam Fossielvrij is de gemeente hiermee te sterk vervlochten met de ‘fossiele industrie’, met als gevolg dat de overgang op duurzame energie wordt belemmerd. ‘We moeten kritischer kijken naar de rol van de fossiele-energiemonopolisten en gevestigde belangen die de energietransitie in de weg staan,’ aldus Amsterdam Fossielvrij.

Warmteplan blijft overeind

De precieze gevolgen van het vonnis zijn nog niet duidelijk. Tijdens de rechtszaak waarschuwde de gemeente voor vertraging bij de bouw van de huizen in de Sluisbuurt als het warmteplan het niet zou halen. Maar goed beschouwd heeft de rechter alleen een streep gehaald door het hoofdstuk waarin de gemeente voorwaarden stelt aan alternatieven voor stadsverwarming.

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie op de uitspraak weten dat nog niet goed is te overzien wat de gevolgen van de uitspraak zijn. De gemeente wil daar eerst op studeren voor ze met een reactie komt.

‘Stikstofuitstoot bij Diemen verdubbelt’

Door de nieuwe biomassacentrale die energiebedrijf Vattenfall wil bouwen bij Diemen zal er op die locatie veel meer stikstof worden uitgestoten dan tot nu toe het geval is geweest. Dat schrijft De Groene Amsterdammer woensdag, naar aanleiding van een onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer. De provincie Noord-Holland gaf deze maand een natuurvergunning af met als onderbouwing dat de stikstofuitstoot niet zal toenemen.

Maar volgens De Groene Amsterdammer is daar alleen op papier sprake van, omdat de huidige op aardgas gestookte energiecentrale bij Diemen een veel geringere uitstoot had dan de vergunning toestond. Vergeleken met de werkelijke stikstofuitstoot geeft de nieuwe vergunning ruimte voor meer dan een verdubbeling. Inwoners van Diemen en IJburg zijn naar de rechter gestapt om de bouw van de biomassacentrale te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden