Amsterdam Bewaar

Gemeente steunt hoognodige renovatie aquarium Artis

Het aquarium verkeert volgens Artis in zeer slechte staat.
Het aquarium verkeert volgens Artis in zeer slechte staat. © Artis/Ronald van Weeren

De gemeente Amsterdam verstrekt Artis een eenmalig tegemoetkoming van 2,3 miljoen euro. De dierentuin gaat het geld gebruiken voor de restauratie van het aquarium.

Het monumentale aquarium (1882) verkeert volgens Artis in zeer slechte staat en moet hoognodig gerenoveerd worden. Zoutwatercorrosie heeft namelijk de catacomben van het historische gebouw, waarop het aquarium en de grote zaal rusten, aangetast. "Er komen echt stukken naar beneden," zegt Artis-directeur Haig Balian. "We kunnen niet nog zo tien jaar door, het zal echt ondersteund moeten worden."

De grootschalige renovatie hiervan kwam echter onder druk te staan toen de gemeente in 2015 besloot nogmaals te bezuinigen op de subsidie. In totaal liep Artis daarmee bijna 2 miljoen euro mis. De dierentuin vreesde daardoor het aquarium te moeten sluiten. "We waren al bezig met sparen voor dit grote project, maar door de subsidiekorting kwamen verdere plannen stil te liggen."

Op zich kan Artis de bezuiniging op de subsidie wel opvangen, maar dan moet het wel geleidelijk gaan. "Dit was te snel en te heftig, zeker omdat een aantal dingen - zoals het aquarium - nog aangepakt moesten worden."

Artis onderzoekt nog wat de complete renovatie van het aquarium zal gaan kosten.