Gemeente start met buurtteams voor betere hulp en zorg

De gemeente Amsterdam heeft nieuwe buurtteams gelanceerd, waar inwoners met vragen of zorgen terecht kunnen. De buurtteams moeten het vinden van hulp en ondersteuning eenvoudiger maken en de hulpverlening effectiever.

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Amsterdammers met vragen of problemen op het gebied van zorg, welzijn, geld, wonen, gezondheid, werk, meedoen of veiligheid kunnen zich vanaf nu richten tot één zichtbaar team in hun wijk. De buurtteams in de stad, die bestaan uit onder meer maatschappelijk werkers, schuldhulpverleners en ervaringsdeskundigen, moeten zorg en ondersteuning op een laagdrempelige manier gaan aanbieden.

Maatwerk

Wethouder Simone Kukenheim: “Veel Amsterdammers hebben ergens hulp bij nodig, maar weten vaak niet precies waarnaar ze op zoek zijn. Voorheen moesten ze daar zelf achter komen en vervolgens contact zoeken met verschillende instanties. Die versnippering gaan we tegen, doordat inwoners nu bij een vast punt terecht kunnen, waar maatwerk wordt geboden.”

Mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn, geldproblemen hebben, structuur in hun dag missen of zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en daar hulp bij nodig hebben kunnen terecht bij een van de buurtteams. Iemand met een hulpvraag krijgt één vast contactpersoon toegewezen, die een luisterend oor biedt en helpt met uitzoeken welke hulp of zorg iemand nodig heeft. Als het nodig is haalt de medewerker van het buurtteam, in overleg met de betrokkene, er een andere organisatie bij.

Hard nodig

De buurtteams werken samen met andere organisaties en specialisten zoals huisartsen, woningcorporaties, wijkverpleging, geestelijke gezondheidszorg, vrijwilligersorganisaties en buurthuizen. “Met deze instanties zoekt het buurtteam naar een oplossing die past bij de persoon en de situatie. Het gaat erom dat iemand weer verder kan en prettig in zijn eigen buurt kan wonen,” zegt Kukenheim.

Volgens de wethouder gaat het om een grote verandering, die erg belangrijk is. “Juist in deze tijd. Dit initiatief is van voor corona, maar in het afgelopen jaar kwamen we erachter hoe hard deze hulp en zorg nodig is. Veel mensen hebben door de coronacrisis minder te besteden, zijn eenzamer of worstelen met hun gezondheid. Allerlei redenen waarom een vangnet zo nodig is,” aldus Kukenheim.

De eerste 33 buurtteams zijn donderdag van start gegaan, verspreid over heel Amsterdam. Er zitten vier buurtteams in Oost, drie in Zuidoost, vier in Noord, vier in Centrum, vier in Zuid, zes in Nieuw-West en acht in West.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden