Gemeente start bijna 70 zaken tegen verhuurders die vervanging loden leidingen vertikken

De gemeente is bijna zeventig zaken gestart tegen woningverhuurders die het vertikken om loden drinkwaterleidingen te vervangen. In 111 woningcomplexen met zo’n 800 particulier verhuurde woningen zijn loden leidingen gevonden.

Bart van Zoelen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hoewel er geen verbod is op loden leidingen, wil wethouder Laurens Ivens (Wonen) toch ingrijpen. Hij probeert dat via de Woningwet waar te lezen valt dat huurwoningen door de staat waarin ze verkeren geen gevaar mogen vormen voor de gezondheid en dat verhuurders een zorgplicht hebben.

In 58 wooncomplexen met circa 435 woningen zijn de loden leidingen inmiddels door de verhuurder weggehaald. In bijna zeventig woningen waren eigenaren dus niet zomaar bereid het lood weg te halen. In tien zaken deden particuliere verhuurders dat alsnog nadat ze waren benaderd door gemeentehandhavers.

Vooral voor jonge kinderen

Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. Sinds anderhalf jaar is veel te doen om oude loden leidingen omdat looddeeltjes in het drinkwater schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral voor jonge kinderen.

Door de eigenaren achter de broek te zitten probeert Ivens zo snel mogelijk overal de loden leidingen weg te krijgen. Een wettelijk verbod zou duidelijker zijn en kwetsbare huurders beter beschermen, maar de lobby van de vier grote steden bij minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) bleek vergeefs.

Het is nog ongewis hoe ver Ivens komt met deze aanpak. Dat moet blijken als een verhuurder blijft weigeren om de loden leidingen weg te halen en naar de rechter stapt. Tegelijk kan een door de gemeente gewonnen rechtszaak zorgen voor meer mogelijkheden om weigerachtige verhuurders terug te fluiten via jurisprudentie.

Woningcorporaties

De aandacht voor particuliere verhuurders typeert het stadium waarin de aanpak van loden leidingen is gekomen. Tot dusver was het vizier vooral gericht op de woningcorporaties en de gemeente zelf. Zo is het saneren van lood vrijwel afgerond in gemeentegebouwen en plekken waar veel kinderen komen zoals scholen en kinderopvangorganisaties.

Bij de woningcorporaties was het de bedoeling dat het weghalen dit voorjaar gereed zou komen. Door het coronavirus merken de corporaties dat huurders minder bereid zijn om mee te werken en daarom is het vervangen van de drinkwaterleidingen pas in oktober achter de rug, zo blijkt uit de brief aan de gemeenteraad.

Uitzondering zijn de tuindorpen in Noord, waar de corporaties tot eind volgend jaar bezig zullen zijn met het weghalen van de loden toevoerleidingen die verstopt liggen onder woonblokken. Ymere heeft daar in ruim 2700 woningen loden leidingen gevonden.

De deuren langs, huis-aan-huis

Samen met huurdersbelangenorganisatie !Woon gaat de gemeente ook in woonblokken huis-aan-huis de deuren langs op zoek naar loden leidingen. Daarbij gaat het om een experiment in bouwblokken waar eerder bij buren lood is gevonden. !Woon belt aan om te waarschuwen, legt uit hoe de leidingen te herkennen zijn en vraagt huurders om in het trappenhuis en de kruipruimte te mogen kijken.

Onduidelijk is in hoeveel door de eigenaren zelf bewoonde huizen en particuliere huurwoningen nog loden leidingen liggen. De gemeente heeft waarschuwende brieven rondgestuurd naar zowel verhuurders als bewoners van panden die van voor 1960 stammen. Het overgrote deel van de geconstateerde loden leidingen in de particuliere huursector bevindt zich in stadsdeel Zuid, concludeert de gemeente wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden