Amsterdam Bewaar

Gemeente sluit cocktailbar Suzy Wong na vondst explosief

Gemeente sluit cocktailbar Suzy Wong na vondst explosief
© -

De gemeente sluit cocktailbar Suzy Wong Lounge in de Korte Leidsedwarsstraat voor onbepaalde tijd nadat vrijdagochtend een explosief voor de deur was gevonden.

Het besluit van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen stelt dat er 'een ernstig gevaar voor de openbare orde' zou bestaan als de club openblijft.

Volgens het besluit van Van Aartsen brengt 'de aanwezigheid van wapens en munitie in de openbare ruimte de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar.'

Geen commentaar
Voor de deur van Suzy Wong werd vrijdag om tien voor vijf 's ochtends een werkend explosief gevonden, dat door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) onschadelijk moest worden gemaakt. Het is nog onduidelijk hoe dat explosief daar terechtkwam en of het om een gerichte actie tegen de nachtclub gaat. De eigenaren van Suzy Wong, die sinds drie weken de zaak leiden, zijn niet voor commentaar bereikbaar.

Het besluit volgt de beleidslijn die onder Eberhard van der Laan was ingezet: als een openbare gelegenheid, zoals een horecazaak of coffeeshop doelwit is van een schietpartij of explosief, dan gaan de planken ervoor.

Het beleid leidt bij getroffen ondernemers geregeld tot ontzetting: zij zien zichzelf juist als slachtoffers. Door een gedwongen sluiting worden zij dubbel getroffen, zo is vaak het verweer. 

Vip-tafels
Eerder moesten Café In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen, om de hoek bij de Suzy Wong Lounge, de deuren gedwongen sluiten, nadat een man een granaat op de deurmat legde. Bij de toegangsdeur van Club Abe in de Amstelstraat trof een een straatveger in oktober in de vroege ochtend een handgranaat aan - die op scherp stond.

Na de gedwongen sluiting liet de gemeente Club Abe de deuren alleen openen onder de voorwaarde dat de vip-tafels in de ban werden gedaan. De rechter oordeelde later dat die voorwaarde terecht was.

Heeft u een tip over deze zaak? Mail de verslaggever.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.