Update

Gemeente plaatst beveiligingscamera bij partijbureau FvD na bekladding

De gemeente Amsterdam plaatst dinsdag voor onbepaalde tijd een beveiligingscamera bij het partijbureau van Forum voor Democratie (FvD). Dat meldt een zegsman van burgemeester Femke Halsema. Aanleiding is een reeks incidenten in de afgelopen tijd. Maandag werd het pand opnieuw beklad.

Jesper Roele
Het bekladde FvD-partijkantoor in het centrum. Beeld Eva de Vos
Het bekladde FvD-partijkantoor in het centrum.Beeld Eva de Vos

Op de voordeur van het partijkantoor stond maandag ‘fascist’ geschreven. Ook was er een spandoek aan het pand bevestigd, waarop de namen van Baudet en Poetin waren geschreven met een hartje ertussen.

De bekladding vond waarschijnlijk plaats in de nacht van zondag op maandag. FvD had enkele uren eerder nog gedemonstreerd op het Kleine-Gartmanplantsoen, voor De Balie. Daar had net het slotdebat, georganiseerd door Het Parool en De Balie, plaatsgevonden. Elf lijsttrekkers gingen met elkaar in debat, de laatste keer voor de gemeenteraadsverkiezing in Amsterdam.

FvD was, tot grote ontsteltenis van de partij, niet uitgenodigd. Volgens directeur Yoeri Albrecht van De Balie was FvD niet uitgenodigd omdat de partij te klein is en de afgelopen vier jaar te weinig inbreng had in de gemeenteraad.

De demonstratie van FvD bracht ook tegendemonstranten naar De Balie. De politie was zondagavond in groten getale aanwezig om de vrede tussen beide partijen te bewaren. Of de demonstratie van FvD aanleiding is geweest om het partijkantoor te bekladden, is niet bekend.

Eerdere bekladdingen

Eerder dit jaar werd het partijkantoor van FvD ook al beklad. Dat gebeurde terwijl de partij campagne voerde in het Westerpark. Op videobeelden die FvD destijds verspreidde, was te zien dat een groep mensen in stoet langs het pand liep en verf en vuurwerk naar het pand gooide. Agenten die meeliepen met die demonstratie, grepen destijds niet in.

In 2017 werd het huis van partijleider Thierry Baudet ook beklad. Op zijn voordeur werd toen met roze verf een anarchistisch teken en het vrouwensymbool aangebracht. Op de website IndyMedia bekende de actiegroep Radicaal Anarchistisch Feministisch Front achter de bekladding te zitten. ‘We protesteren met deze actie tegen het verderfelijke gedachtengoed van Baudet,’ schreef de groep toen. Of de actiegroep iets met de laatste bekladding te maken heeft, is niet bekend.

FvD-leider Thierry Baudet zei in een reactie dat hij aangifte heeft gedaan. Hij noemde de bekladding een ‘trend’ die ‘past in een patroon van bedreiging en demonisering’. Volgens Baudet kan er door een ‘cancel culture’ in Nederland ‘geen enkel normaal debat worden gevoerd’ en ‘mag dit niet de toekomst worden in Nederland’.

Een politiewoordvoerder liet maandagochtend weten dat het nog onduidelijk was wie er achter de bekladding zat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden