Amsterdam Bewaar

Gemeente ontmoedigt evenementen met levende dieren

Koe Wilma met haar kalf voor broodjeszaak Koeman
Koe Wilma met haar kalf voor broodjeszaak Koeman © Jorien van der Keijl

De gemeente gaat een ontmoedigingsbeleid voeren wat betreft de inzet van levende dieren bij evenementen en reclamestunts.

Dat zegt het college toe in een antwoord op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren over het gebruik van een koe en een pasgeboren kalf bij een reclamestunt in mei. Broodjeszaak Koeman aan de Amstelveenseweg vierde het 110-jarig bestaan van de winkel met koe Wilma en haar pasgeboren kalf, waarvan de navelstreng nog niet helemaal dicht was, voor de deur.  

Dit tot woede van de Partij voor de Dieren, die een beroep deed op de Europese wetgeving, die voorschrijft dat zwakke dieren niet vervoerd mogen worden. De partij wilde weten of de eigenaar van de broodjeszaak alsnog kon worden beboet.

Dat blijkt niet het geval: de eigenaar was er niet van op de hoogte dat de gehuurde koe in het gezelschap van een pasgeboren kalf kwam. Bij de vergunningsaanvraag voor het inzetten van de koe voor de reclamestunt kon dat dus ook niet worden vermeld. Hierdoor waren de instanties die dierenwelzijn controleren, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn en de politie niet op de hoogte en konden ze dus ook niet controleren.

Daarom heeft de gemeente besloten bij evenementen met een dier voortaan altijd een vergunningsaanvraag te verplichten. Die aanvraag wil het college overigens wel gaan ontmoedigen. Het inzetten van dieren op evenementen en reclamestunts zo indirect ook. 

Bij een vergelijkbare jubileumactie van de vestiging aan de Buitenveldertselaan zette Koemen een week na de ophef een opblaaskoe in.