Amsterdam Bewaar

Gemeente moet GVB op matje roepen vanwege topsalaris

De gemeente is enig aandeelhouder van GVB
De gemeente is enig aandeelhouder van GVB © ANP

Het gemeentebestuur moet de raad van commissarissen van vervoersbedrijf GVB op het matje roepen vanwege de hoge salarissen van de directie.

Hiertoe heeft de gemeenteraad donderdagmiddag besloten in een spoeddebat over de beloning van de financieel directeur van GVB, die hoger is dan die van de minister-president.

Vorige week kwam naar buiten dat GVB financieel topman Tom Middelkoop opnieuw voor vier jaar heeft benoemd als financieel directeur. Hij verdiende in 2016 al 210.000 euro, veel meer dan de beloningsnorm van 181.000 euro, het salaris van de premier, die voor dit soort functies geldt. Ook de twee andere directeuren van GVB verdienen meer dan de norm.

Afgewezen
De gemeente is enig aandeelhouder van GVB en wethouder Kajsa Ollongren had de raad van commissarissen, die over de beloningen gaat, gevraagd rekening te houden met de norm. Dit verzoek is afgewezen. President-commissaris Hans Bakker, voormalig topman van congrescentrum RAI, beloofde wel de beloning binnen zeven jaar af te bouwen tot de norm. Een verzoek van Ollongren om deze termijn in te korten, werd eveneens afgewezen.

Ik heb het maximale gedaan, meer dan misschien wenselijk is

Wethouder Ollongren

Tijdens het raadsdebat, aangevraagd door PvdA en GroenLinks, gaf Ollongren aan 'niet blij te zijn met de situatie'. Dennis Boutkan (PvdA) was iets explicieter; hij was 'vol verbazing en afgrijzen over de beloning.'

Wenselijk
De gemeente kan niet ingrijpen in bestaande arbeidscontracten. Middelkoop werkt al sinds 1998 voor GVB. Ollongren gaf aan dat zij het maximale heeft gedaan en dat de invoering van een nieuw beloningsbeleid tijd nodig heeft. "Meer dan misschien wenselijk is."

Een meerderheid van PvdA, GroenLinks, SP en Partij van de Ouderen draagt de wethouder op om een aandeelhoudersvergadering uit te schrijven waarin het beloningsbeleid en de opstelling van de commissarissen op de agenda staan. Ook moet het college alle statutaire maatregelen treffen om een nieuw beloningsbeleid af te dwingen.

Lees ook: 'De top van het GVB mist moreel besef'