Amsterdam Bewaar

Gemeente maakt werk van beter zwemonderwijs

Het gemiddelde zwemdiplomabezit in Zuidoost, Nieuw-West en Noord blijft achter bij de rest van de stad
Het gemiddelde zwemdiplomabezit in Zuidoost, Nieuw-West en Noord blijft achter bij de rest van de stad © ANP

Ondanks alle inspanningen van de gemeente verlaten nog steeds veel Amsterdamse kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Het stadsbestuur wil extra maatregelen.

Met name in Zuidoost, Nieuw-West en Noord lukt het niet de achterstanden weg te werken. Waar het gemiddelde diplomabezit in Amsterdam op 92 procent in groep acht ligt, scoort Zuidoost net iets meer dan 80 procent. Nieuw-West en Noord doen het iets beter, maar blijven ook nog onder het gemiddelde.

Het stadsbestuur wil daarom extra maatregelen nemen om het zwemdiplomabezit in deze drie stadsdelen te brengen naar het gewenste niveau van 95 procent in groep acht, zo blijkt uit een brief van wethouder Eric van der Burg aan de commissie Zorg & Sport. De wethouder komt binnenkort met een uitgewerkt voorstel voor de inhaalslag.

Economische crisis
Volgens een zegsman van de gemeente zijn de tegenvallende resultaten deels het gevolg van de economische crisis.

"We merkten dat ouders minder geld te besteden hadden. Zwemles staat dan niet bovenaan het lijstje. We zien nu dat meer kinderen zelf op zwemles gaan, dus dat effect moet in de komende jaren zichtbaar worden in de cijfers."

De gemeente overweegt ook in andere schoolvakanties turbocursussen aan te bieden

Het behalen van het zwemdiploma is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de ouders, maar als aanvullende voorziening biedt de gemeente sinds enkele jaren vanaf groep 4 schoolzwemmen aan.

In het schooljaar 2015-2016 hebben 145 ­basis­scholen en scholen voor speciaal basisonderwijs gebruik gemaakt van deze regeling, ruim zestig procent van alle scholen in de stad.

De scholen die niet meedoen aan het schoolzwemmen zijn zonder uitzondering scholen met een hoog diplomabezit. Het gaat dan vooral om scholen in Centrum, Zuid, Watergraafsmeer, Westerpark en Sloten. De stadsdelen Centrum, Zuid en West scoren bovengemiddeld hoog, met percentages die ver boven de negentig liggen.

Vangnetcursus
Aanvullend organiseert de gemeente in elke zomervakantie een zogeheten vangnetcursus voor de leerlingen die ondanks het schoolzwemmen nog geen diploma hebben behaald. Deze turbocursus is gratis, op voorwaarde dat de kinderen komen opdagen. Verschijnen ze niet op de les, dan wordt honderd euro in rekening gebracht.

De gemeente overweegt nu onder meer ook in andere schoolvakanties turbocursussen aan te bieden. Een van de problemen is het grote verschil in niveau waarmee kinderen in Zuidoost, Nieuw-West en Noord aan het schoolzwemmen beginnen, vertelt de woordvoerder.

"Kinderen die zich melden voor het schoolzwemmen, stromen daar vaak op niveau 1 of soms niveau 0 in. Bij niveau 1 kunnen we vrij snel beginnen met drijven, bij niveau 0 zijn de kinderen bang en moet eerst de angst nog worden weggenomen."