Gemeente: locaties demonstratie zondag veiligheidsrisicogebied

De Amsterdamse driehoek (gemeente, OM en politie) wijst de locaties waar zondag de zogenoemde ‘herdenking van de koffieslag’ plaatsvinden aan als veiligheidsrisicogebied. De politie houdt er rekening mee dat ook zondag weer mensen naar de demonstratie komen met wapens of illegaal vuurwerk.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Om ervoor te zorgen dat het protest veilig verloopt zijn het Oosterpark, Westerpark en Olympisch Stadion, de plekken waar de deelnemers verzamelen, evenals het Museumplein aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat iedereen hier preventief gefouilleerd kan worden.

De gemeente schrijft dat ‘in goed overleg met de organisatie’ afspraken zijn gemaakt om de demonstratie vreedzaam en verantwoord te laten verlopen. ‘De organisator neemt afstand van groepen en personen die uit zijn op een confrontatie met de politie,’ staat in een persbericht.

Politieoptreden als mensen zich niet aan de regels houden

Burgemeester Femke Halsema doet verder een dringend beroep op de betogers zich aan de voorschriften te houden, aanwijzingen van verkeersregelaars en politie op te volgen en voor hun eigen veiligheid en die van anderen de demonstratielocatie te verlaten bij dreiging van ongeregeldheden of geweld. Als mensen zich niet aan de regels houden, treedt de politie op.

De actie refereert aan een verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Amsterdamse Museumplein die vorig jaar op 17 januari uitliep in rellen. Actiegroep Nederland in Verzet organiseert daarom ‘de herdenking van de koffieslag’. Vanaf drie plekken in de hoofdstad lopen mensen zondagmiddag naar het Museumplein om daar gezamenlijk ‘koffie te drinken’.

De deelnemers verzamelen rond het middaguur bij het Olympisch Stadion, het Oosterpark en het Westerpark en lopen dan naar het Museumplein. Vanaf daar gaan ze nog gezamenlijk de stad door. De organisatie verwacht 25.000 tot 50.000 mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden