Gemeente krijgt tik op de vingers: keuze voor AT5 niet goed onderbouwd

De gemeente moet beter motiveren waarom het AT5 verkiest boven nieuwkomer C-Amsterdam voor het verzorgen van de lokale nieuwsvoorziening. Hierdoor blijft er voorlopig onzekerheid bestaan over de toekomst van de omroep.

De regiekamer van AT5. Beeld ANP XTRA
De regiekamer van AT5.Beeld ANP XTRA

Dat schrijft het Commissariaat voor de Media donderdag in een brief aan de gemeenteraad. Die wees vorig jaar het moederbedrijf van AT5, Publieke Omroep Amsterdam, aan als concessiehouder die de komende jaren subsidie krijgt om de lokale nieuwsvoorziening op radio, televisie en online uit te voeren.

Eerder in 2019 vond een onafhankelijke adviescommissie dat de nieuwkomers van C-Amsterdam een beter plan hadden voor de lokale audiovisuele nieuwsvoorziening, maar de gemeenteraad koos voor AT5 omdat die meer ervaring zou hebben.

Het Commissariaat voor de Media vraagt de stad nu om met een nadere toelichting te komen waarom AT5 is verkozen boven C-Amsterdam.

2,9 miljoen euro subsidie

Het Commissariaat voor de Media is de toezichthouder op het medialandschap en moet de gunning van de Amsterdamse uitzendconcessie tussen 2019 en 2024 uiteindelijk goedkeuren. Met die keuze is een bedrag van jaarlijks 2,9 miljoen euro subsidie gemoeid.

Het is ongebruikelijk dat deze toezichthouder de keuze van de gemeenteraad niet opvolgt. Dit gebeurt volgens het Commissariaat alleen als die niet zorgvuldig tot stand is gekomen of als er geen deugdelijke motivering is bijgevoegd. Kennelijk is dat nu het geval.

In het voorjaar moet duidelijk worden of het Commissariaat alsnog instemt met de wens van de raad, of de keuze voor AT5 verwerpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden