Nieuws

Gemeente koopt deel warmtenet AEB

Vuilverbrander AEB gaat in afgeslankte vorm in de etalage. De gemeente koopt het stadsverwarmingsnetwerk van het bedrijf versneld op, anders dreigt Brussel een streep te zetten door de reddingsoperatie.

Ruben Koops
Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) verkoopt het warmtenet aan de gemeente.  Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) verkoopt het warmtenet aan de gemeente.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

In de zomer van 2019 ging AEB bijna failliet door technisch malheur en veiligheidsproblemen, maar inmiddels gaat het steeds beter. Zo maakt het bedrijf, met zes ovens de grootste vuilverbranding van Nederland, geen aanspraak meer op een krediet van 45 miljoen euro dat de gemeente vorig jaar ter beschikking stelde. Het ­bedrijf had toen al 35 miljoen euro noodsteun ontvangen om te kunnen blijven draaien, maar de extra lening is inmiddels niet meer nodig. “De Belastingdienst heeft AEB de mogelijkheid geboden om een belastingschuld de komende jaren gespreid af te betalen. AEB heeft dus geen acute liquiditeitsbehoefte meer.”

Dat zeggen wethouders Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) en Victor Everhardt (Deelnemingen). Volgens hen heeft de directie van AEB alles onder controle en is de staat van onderhoud van de installaties, lang de achilleshiel van de vuilverbranding, eindelijk in orde. De onderneming, waarvan Amsterdam de eigenaar is, kan met een gerust hart worden verkocht, zoals coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP vorig jaar hebben afgesproken. De partijen zijn het zat dat de stad om de paar jaar geconfronteerd werd met financiële problemen bij het voormalige gemeentebedrijf en vinden dat een commercieel afvalbedrijf het roer moet overnemen.

Toch is de onrust rond AEB nog niet helemaal voorbij. De Europese Commissie moet nog ­instemmen met de staatssteun die de vuilverbranding in 2019 heeft ontvangen en daarvoor is een flinke dosis financiële behendigheid nodig. AEB en de financiers, een consortium van vier grootbanken, moeten de gemeente compenseren voor de ontvangen noodsteun door bedrijfsonderdelen te verkopen. Alleen dan geeft Brussel groen licht voor de reddingsoperatie met belastinggeld, aldus de wethouders.

Marktconform bedrag

Everhardt en Van Doorninck kondigen daarom aan om voor 73 miljoen euro het belang in Westpoort Warmte, een bedrijfje dat de hitte van AEB gebruikt om zeker 35.000 huishoudens van stadsverwarming te voorzien, te kopen van de vuilverbranding. De andere helft is en blijft in handen van energiebedrijf Vattenfall. “Met de opbrengst kan AEB de ontvangen noodsteun ­terugbetalen,” zegt Everhardt. “Ik heb er vertrouwen in dat we daarmee voldoen aan de spelregels van de Europese Commissie.” Voor het einde van het jaar is duidelijk of Brussel toestemming geeft, verwacht Everhardt. Ook de banken krijgen een deel van de opbrengst van de verkoop van het warmtenet, in ruil daarvoor krijgt AEB van hen meer tijd voor het aflossen van de schuld.

De wethouders zeggen dat zij een marktconform en getaxeerd bedrag betalen voor de helft van Westpoort Warmte. Opvallend, want het ­belang staat nu voor slechts 15,4 miljoen euro op de balans van AEB. “Dit is gebruikelijk, doorgaans zetten we de waarde ten tijde van de ­verkrijging in de boeken,” zegt Everhardt.

Eerder kocht de gemeente al de zes afval­punten van AEB, ook de gloednieuwe biomassacentrale staat in de etalage. “Dit bijgestelde plan bevestigt de opgaande lijn waarin we ons bevinden,” zegt AEB-bestuursvoorzitter Paul Dirix. “We staan er veel beter voor dan in de zomer van 2019. We zijn klaar voor de verkoop.”

Met het warmtenetwerk begeeft de gemeente zich opnieuw op een complexe energiemarkt, iets wat het door de verkoop van AEB juist wil voorkomen. Toch weegt het publieke belang volgens Van Doorninck zwaarder. “We stappen in een goedlopend warmtenetwerk. Het klopt dat we meer kennis en expertise moeten opbouwen, maar dit is beter dan bijvoorbeeld verkoop aan Vattenfall, omdat we anders de regie verliezen over de prijs en de duurzaamheid van de stadsverwarming.”

Overigens heeft Amsterdam nog een achter­gestelde lening van 143 miljoen euro uitstaan bij AEB. Everhardt durft niet te zeggen of de verkoop van AEB zoveel oplevert dat de gemeente gaat verdienen aan het afstoten van de vuil­verbranding. Wanneer de verkoop precies ­begint, hangt af van de economische omstandigheden, die nu onzeker zijn door de coronapandemie. Begin volgend jaar mag de gemeenteraad zich voor de laatste keer buigen over de verkoop van AEB, waarna het verkoopproces van start kan gaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden