Gemeente komt met extra steunpakket voor Amsterdamse sportaanbieders

De gemeente komt met een extra steunpakket voor Amsterdamse aanbieders van sport die getroffen zijn door de coronacrisis. Dat schrijft wethouder Simone Kukenheim (Sport) maandag aan de gemeenteraad.

Ouders kijken door het raam naar hun kinderen, die zwemles krijgen bij Sportplaza Mercator. Vanwege de coronamaatregelen mogen de ouders niet mee naar binnen. Beeld Nosh Neneh
Ouders kijken door het raam naar hun kinderen, die zwemles krijgen bij Sportplaza Mercator. Vanwege de coronamaatregelen mogen de ouders niet mee naar binnen.Beeld Nosh Neneh

‘De aanhoudende coronacrisis en de beperkende maatregelen daartegen trekken een zware wissel op de sport, en het is van belang dat we voorkomen dat sportaanbod wegvalt. Als de impact van de coronacrisis op de samenleving straks vermindert, hebben we sport en beweegactiviteiten hard nodig om Amsterdam weer op de been te brengen,’ schrijft Kukenheim.

Het college heeft daarom besloten om de eerste helft van 2021 3,1 miljoen euro beschikbaar te stellen naast het extra steunpakket dat het Rijk al biedt aan amateurclubs, de Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties (TVS). Het Amsterdamse steunpakket is vooral bedoeld voor sportaanbod dat wordt georganiseerd door kleine ondernemingen die door de coronacrisis in de knel zijn gekomen. Voorbeelden die de gemeente noemt zijn bedrijven die urban sport aanbieden, zwemlessen organiseren of vechtsportlessen geven.

Om deze kleine ondernemingen te helpen wil het college vooral huurkortingen geven. Bij accommodaties die van de gemeente gehuurd worden en vanwege corona gesloten zijn, wil het college de huur (gedeeltelijk) kwijtschelden. Met private verhuurders of woningcorporaties die accommodaties aan sportaanbieders verhuren, wil de gemeente in gesprek gaan over huurkortingen. Ook wil de gemeente sportaanbieders en verhuurders van accommodaties helpen bij het aanvragen van de TVS.

Zwemdiploma

Uit het steunpakket van de gemeente is ook 180.000 euro bestemd voor het Jeugdfonds Sport. Dat fonds koopt arrangementen met een looptijd van anderhalf jaar voor kinderen zodat ze hun zwemdiploma kunnen halen. Maar omdat de zwemlessen lang stil lagen, hebben veel kinderen een achterstand opgelopen. Met het bedrag van de gemeente kunnen de achterstanden worden ingelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden