Gemeente in hoger beroep na verloren rechtszaak over stadsverwarming Sluisbuurt

De gemeente Amsterdam legt zich niet neer bij de verloren rechtszaak over de aanleg van stadsverwarming in de Sluisbuurt. Het stadsbestuur gaat in hoger beroep.

Bart Van Zoelen
Artist Impression van de Sluisbuurt met 28 woontorens. Beeld Gemeente Amsterdam
Artist Impression van de Sluisbuurt met 28 woontorens.Beeld Gemeente Amsterdam

In het voorjaar kreeg de gemeente een tik op de vingers van de rechter vanwege het zogeheten warmteplan dat de gemeente heeft gemaakt voor de Sluisbuurt. In deze nieuwe wijk op Zeeburgereiland wil het stadsbestuur 2700 woningen aansluiten op het warmtenet van energiebedrijf Vattenfall.

Milieubeweging Amsterdam Fossielvrij was naar de rechter gestapt omdat stadsverwarming in nieuwbouw niet nodig is. Omdat het gaat om goed geïsoleerde nieuwe woningen zou een energiezuinige warmtepomp volstaan. Maar door de aansluiting op stadsverwarming zouden de appartementen nog decennialang afhankelijk blijven van warmte opgewekt uit de verbranding van aardgas, afval of biomassa.

Bij het warmteplan gaf de gemeente stadsverwarming als het ware een streepje voor. Of beter gezegd: de warmtepomp werd op achterstand gezet, zodat projectontwikkelaars minder makkelijk konden kiezen voor dit elektrische alternatief. De gemeente stond namelijk niet toe dat de zonnepanelen die schone elektriciteit opwekken voor de warmtepomp meetellen in deze vergelijking.

Collectieve alternatieven

Maar volgens wethouder Marieke van Doorninck (Klimaat) komt door de uitspraak van de rechter de betaalbaarheid van warmtenetten in gevaar. Door de hoge bouwdichtheid kan Amsterdam niet zonder collectieve alternatieven voor aardgas, redeneert de wethouder.

Dan gaat het ook niet alleen om stadsverwarming, maar ook veel duurzamere warmtenetten die lagere temperaturen gebruiken, zoals van een datacenter. Ook dat soort warmtenetten komen moeilijker van de grond als de uitspraak van de rechter blijft staan, vreest de wethouder.

Door in hoger beroep te gaan, hoopt de gemeente duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheid een warmtenet voor te schrijven aan projectontwikkelaars. De gemeente weet nog niet of door de uitspraak ook vertraging dreigt bij de bouw van de Sluisbuurt.

‘Belangenverstrengeling’

Amsterdam Fossielvrij ziet het hoger beroep als een gevolg van de ‘belangenverstrengeling’ tussen de gemeente en Vattenfall. De gemeente is eigenaar van afvalenergiebedrijf AEB en dat is op zijn beurt samen met Vattenfall eigenaar van een deel van het warmtenet in Amsterdam-Noord en Amsterdam-West. Volgens Amsterdam Fossielvrij heeft de gemeente daarom belang bij uitbreiding van de stadsverwarming.

‘Wethouder van Doorninck heeft dan ook heel wat uit te leggen aan de duurzame achterban van Groenlinks,’ vindt Amsterdam Fossielvrij. ‘Kennelijk weegt het belang van biomassa en de fossiele industrie zwaarder dan de vrijheid om te kiezen voor duurzame energie.’

Ook de Partij voor de Dieren hekelt het besluit om in hoger beroep te gaan. “Woningen verplicht verwarmen op vieze biomassa en afval en het verbieden van zonnepanelen en warmtepompen is waanzin in deze tijd van klimaatverandering,” zegt fractievoorzitter Johnas van Lammeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden