Plus

Gemeente hield vrouwelijke ambtenaren weg bij wethouder Laurens Ivens

De onlangs afgetreden wethouder Laurens Ivens luisterde niet naar waarschuwingen van burgemeester Femke Halsema en ging door met ongepast en grensoverschrijdend gedrag. Ambtenaren die klaagden, werden uit zijn buurt gehouden.

Ruben Koops en David Hielkema
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een extern onderzoek naar de gedragingen van Laurens Ivens – dat gisteren openbaar is gemaakt dankzij een beroep van Het Parool op de Wet openbaarheid bestuur – toont aan dat niet alleen de gevallen wethouder fout zat, maar ook dat de gemeente Amsterdam verwijtbaar heeft gehandeld in deze integriteitskwestie.

Op 5 juli 2021 maakte toenmalig woonwethouder en SP-voorman Laurens Ivens bekend dat hij per direct aftrad wegens grensoverschrijdend gedrag richting medewerkers. Tegen hem waren vier klachten ingediend, uit extern en onafhankelijk onderzoek was vast komen te staan dat Ivens zich jegens hen onprofessioneel gedroeg en seksualiserende opmerkingen maakte.

Weghouden bij vergaderingen

Ivens was al in 2019 in een gesprek gewaarschuwd door burgemeester Femke Halsema en gemeentesecretaris Peter Teesink, de hoogste ambtelijke baas, dat zijn communicatie met ­medewerkers als ‘​overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend’ werd ervaren. Volgens de onderzoekers veroorzaakten de waarschuwingen geen gedragsverandering: zij spreken in hun rapport over de ‘kennelijke continuering van zijn gedrag bij andere vrouwen’.

Vervolgens handelde de gemeente zoals vaker gebeurt bij gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: niet de dader, maar het slachtoffer kreeg te maken met consequenties. Vrouwelijke medewerkers die in 2020 lieten weten dat zij zich niet veilig voelden in contacten met Ivens, werd ‘als oplossing’ verzocht om dan maar weg te blijven bij bijeenkomsten of vergaderingen waar hij aanwezig zou zijn. ‘Het feitelijke gevolg was dat de dagelijkse routine van de vrouwen werd beperkt, terwijl er voor de betrokkene (Ivens, red.) feitelijk niets veranderde.’ Pas toen de vrouwen een officiële melding deden, werd een onderzoek gestart naar Ivens’ gedrag.

De gang van zaken wekte woede op van de ambtenaren in kwestie. Onderzoekers spreken van ‘wrok en ongenoegen’ bij de betrokkenen. ‘Zij voelden zich niet serieus genomen en waren van mening dat er in onvoldoende mate handelend werd opgetreden door de managers en de directeur.’

Halsema erkende eerder al dat de gemeente lering moet trekken uit deze zaak. Sommige signalen van betrokken medewerkers zijn niet ‘snel en adequaat’ genoeg opgepakt, zei de burgemeester. Nu is duidelijk hoe gebrekkig de gemeentelijke organisatie in 2019 en 2020 is omgegaan met de kwestie, terwijl de burgemeester al bij de zaak betrokken was.

Informatie blijft geheim

Overigens speelt ook de hardleersheid van Ivens een grote rol. De wethouder, die er prat op ging wars te zijn van hiërarchie, is diverse malen aangesproken op zijn informele manier van communiceren. De vrouwen die last van hem hadden, hebben in een aantal gevallen zelf tegen Ivens gezegd dat zij het contact professioneel wilden houden, schrijven de onderzoekers. Dat hielp slechts ten dele, staat in het rapport. ‘(...) hij blijft het gedrag vertonen, maar dan in relatie tot anderen en niet meer tot degene die een duidelijke grens heeft aangegeven.’

Wat Ivens precies gezegd en gedaan heeft, blijft onduidelijk: die informatie wil de gemeente niet prijsgeven omwille van de privacy van de melders. ‘Uit het onderzoek zijn geen voorbeelden bekend van waarbij betrokkene rechtstreeks een expliciet seksuele opmerking heeft gemaakt tegen een vrouw of een oneerbaar voorstel heeft gedaan,’ blijkt uit de stukken. ‘Het betreft verbaal gedrag (op schrift), met een seksuele connotatie.’

Wilt u reageren of heeft u een tip? Mail naar onderzoek@parool.nl

Raad is geschrokken van houding gemeente

In de gemeenteraad wordt met schrik gereageerd op de gebeurtenissen binnen de gemeentelijke organisatie. Vooral hoe met vrouwelijke ambtenaren is omgegaan nadat zij het gedrag van Ivens hadden aangekaart, zorgt voor veel vraagtekens. Burgemeester Femke Halsema zal, waarschijnlijk tijdens een debat volgende week, duidelijk moeten maken wat er sindsdien is veranderd binnen de gemeente. Sommige partijen, zoals de Partij voor de Dieren, zullen ook een oproep doen om meer openheid te verschaffen over het gedrag van Ivens. Halsema wil deze details vooralsnog niet prijsgeven, om de privacy van de betrokken medewerkers niet te schaden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden