PlusReportage

Gemeente grijpt in: Sint Nicolaasstraat moet kindvriendelijker

De gemeente probeert de Sint Nicolaasstraat kindvriendelijker te maken, onder andere door de aanleg van een alfabetslang. Beeld Amaury Miller
De gemeente probeert de Sint Nicolaasstraat kindvriendelijker te maken, onder andere door de aanleg van een alfabetslang.Beeld Amaury Miller

In de Sint Nicolaasstraat in Centrum wonen 6 gezinnen met in totaal 13 kinderen. Maar met al die toeristen, langsrazende fietsers en scooterrijders is de steeg nauwelijks kindvriendelijk te noemen. Daar wil de gemeente nu wat aan doen.

Anna Ranzijn

Wie in gedachten verzonken door de binnenstad loopt, zou het bijna niet opvallen, maar in de Sint Nicolaasstraat, tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en de Nieuwendijk, zit een heuse woonwijk verstopt. Een typisch Amsterdams straatje, maar dan met veel groen en veel kinderen. Het is alleen jammer van de immer langsrijdende fietsers en scooterrijders.

Al jaren klagen de bewoners over de gevaarlijke situaties die zo ontstaan. Per slot van rekening is het een voetgangersgebied, verboden terrein voor scooters. Ashley Reid, die hier twee jaar woont met haar man en drie kinderen, durft haar kinderen bijna niet buiten te laten spelen. “En als je er iets van zegt, krijg je bijna altijd een grote mond terug.”

Gemeente grijpt in

Daarom heeft de gemeente besloten in te grijpen. Naast blauwe lijnen en spandoeken bij beide ingangen van de straat is er dinsdagmiddag een hink-stap-spel en een alfabetslang aangelegd.

De hoop is dat fietsers en scooterrijders zich op deze manier realiseren dat dit geen doorgaande weg is, vertelt René Dronkers, initiatiefnemer van de gemeente. De blauwe lijnen hebben ze eerder aangebracht bij de Albert Cuypmarkt, wat daar volgens Dronkers redelijk werkte. Ook bij de Hallen hebben ze soortgelijke maatregelen getroffen. “We weten nog niet honderd procent zeker of dit ook hier gaat werken, over een paar maanden maken we de balans op.”

“De gemeente wil op een leuke en positieve manier de overlast inperken,” vertelt Micha Mos, dagelijks bestuurder van stadsdeel Centrum. “Zeker sinds de opening van de Primark, hier om de hoek, hebben gezinnen veel last van het verkeer.”

Dat kan buurtbewoner Joes Koppers beamen. Sinds 2013 woont hij hier met zijn vrouw Milen van Boldrik. Ze hebben twee jonge dochters, van 2 en 5 jaar oud. “De Primark is echt een magneet voor het verkeer,” vertelt hij. Toch wil het gezin niet weg. “Normaal gesproken ben je als gezin met jonge kinderen genoodzaakt buiten de stad te gaan wonen, maar wij hebben juist mazzel dat we een speelplek pal voor ons huis hebben.”

Terwijl Koppers praat, komt er net een scooter langsrijden, die alleen vanwege de stratenmaker die de alfabetslang aanlegt, snel op de rem trapt. Even later racet er ook een fietser voorbij, die bijna tegen een voetganger aan knalt en verontwaardigd zijn hand omhoog gooit. Koppers zucht. “Het gaat nog wel even duren tot het echt rustiger wordt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden