Gemeente gaat stoepen niet aanpassen om rolkofferherrie

Het verzoek van de VVD om speciale tegels of klinkers te leggen om geluidsoverlast door rolkoffers in de stad te beperken, is door het stadsbestuur afgewezen.

Toeristen met rolkoffers in Amsterdam. Beeld ANP
Toeristen met rolkoffers in Amsterdam.Beeld ANP

VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé vroeg het college van burgemeester en wethouders om te onderzoeken welk type bestrating het meest geluiddempend werkt. De gemeente voldeed aan dit verzoek door een kleinschalige test uit te voeren. Daaruit bleek dat een rolkoffer op een verharding van gebakken klinkers iets meer geluid produceert (3 à 4 decibel verschil, gemeten op 1 meter afstand) dan op betontegels, asfalt of vlakke tegels van natuursteen.

Een groter probleem bij de geluidsoverlast ligt volgens het stadsbestuur bij de wieltjes van de koffers zelf. Het materiaal bepaalt voor een groot deel hoeveel herrie de koffer maakt.

Het verzoek van Naoum Néhmé om de straten waar veel toeristen lopen opnieuw te betegelen, wordt daarom niet ingewilligd. Het stadsbestuur wil niet afwijken van de tegels en gebakken klinkers die al jaren gebruikt worden voor stoepen in de stad. Ze vinden dat alternatieven slijtagegevoelig zijn, een ‘laagwaardige uitstraling’ hebben, slecht onderhoudbaar zijn en te veel tijd en geld kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden