Gemeente gaat meer doen tegen online shaming

De gemeente gaat in haar programma tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld meer aandacht besteden aan online shaming en exposing.

Tom Grosfeld
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Een motie van GroenLinksraadslid Tirza de Fockert daarover is aangenomen door de gemeenteraad. Het gaat om een aanvulling in het programma tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld dat vorig jaar is gestart door de gemeente.

In dat programma wordt exposen omschreven als het zonder toestemming delen van seksueel getinte video’s of foto’s. Alleen er is, zegt De Fockert, ook een meer ongrijpbare vorm van exposen, namelijk video’s of foto’s die niet seksueel van aard zijn, maar wel zo geduid en veroordeeld worden, bijvoorbeeld door een onschuldig dansje op TikTok als ‘hoerig’ te bestempelen. Het gevolg is vaak dat zo’n meisje een stortvloed aan haatberichten, bedreigingen en seksuele verwensingen toegestuurd krijgt.

Vooral slachtoffers uit biculturele gemeenschappen of queer personen vormen volgens De Fockert een kwetsbare groep door de sterke taboes rondom hun seksualiteit.

Als voorbeeld noemt ze influencer Youness Ouaali die op zijn Instagrampagina met ruim 80.000 volgers meisjes ‘exposed’ die zich volgens hem niet kuis genoeg gedragen. Dat is momenteel niet bij wet strafbaar, alleen via aangifte tot smaad.

“Maar wie gaat dat nou doen,” zegt De Fockert. “Door dit op te nemen in onze aanpak tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld, stellen we als gemeente Amsterdam een norm: dit vinden wij niet acceptabel.”

Incidenten

De laatste maanden is er veel aandacht voor online shaming. Eerder dit jaar sprong de 13-jarige Desteny uit Zuidoost van een flat omdat er een filmpje van haar rondging op sociale media met beelden van seksuele handelingen.

Een poos later overtuigden acteurs Bilal Wahib en Oussama Ahammoud een minderjarige jongen met wie ze aan het videobellen waren om zijn piemel te laten zien, voor duizenden kijkers. De video werd opgeslagen en veelvuldig gedeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden