Gemeente en Uber maken afspraken

De gemeente en Uber hebben afspraken gemaakt over verkeersveiligheid, duurzaamheid en het delen van data. Daarnaast gaat het taxibedrijf een gezichtsverificatiesysteem voor chauffeurs gebruiken.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De maatregelen volgen na een reeks ongelukken in de regio Amsterdam waarbij chauffeurs van Uber betrokken waren. Maar vooral het systeem voor gezichtsverificatie waar Uber over beschikt, is een grote stap. Door middel van gezichtsherkenning biedt de app de mogelijkheid om te controleren of degene die inlogt ook daadwerkelijk een Uberchauffeur is.

Op dit moment is de invoer ervan nog niet mogelijk door de privacywetgeving, maar Uber gaat de gemeente op de hoogte houden van de ontwikkeling van deze technologie. Daarnaast zal Uber ook toetreden tot de Verkeersveiligheidscoalitie en is het doel gesteld om voor het eind van 2020 750 uitstootvrije voertuigen via de app te laten rijden. In het convenant hebben bedrijven en organisaties afspraken gemaakt om de verkeersveiligheid te vergroten.

Wethouder Sharon Dijksma is blij met de afspraken. ‘Met de opkomst van besteldiensten zoals Uber is de taximarkt de afgelopen jaren snel veranderd en zijn zorgen ontstaan over een ongelijk speelveld op de Amsterdamse taximarkt. De gemeente streeft een eerlijk speelveld na en ziet de afspraken die nu met Uber zijn gemaakt als een belangrijke stap op weg daar naartoe.’

De gemeente en Uber zijn ook overeengekomen dat er onafhankelijk onderzoek gedaan zal gaan worden naar de tevredenheid, verdiensten, flexibiliteit en werktijden van chauffeurs die de app van Uber gebruiken. Op deze punten is al jaren veel kritiek op Uber. Alle data die voor het onderzoek gebruikt worden, zullen ook met de gemeente gedeeld worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden