Amsterdam Bewaar

Gemeente blundert met gegevens 3000 uitkeringsgerechtigden

Wethouder Werk en Inkomen Arjan Vliegenthart (SP) stelde de gemeenteraad dinsdag per brief op de hoogte
Wethouder Werk en Inkomen Arjan Vliegenthart (SP) stelde de gemeenteraad dinsdag per brief op de hoogte © ANP

Bijna drieduizend Amsterdammers hebben een brief met een foutieve specificatie van hun uitkering ontvangen. Zeer persoonlijke informatie is bij de verkeerde mensen terechtgekomen.

Is de privacy van Amsterdammers in goede handen bij de gemeente Amsterdam? Nee, oordeelden de Inspectie Sociale Zaken en de Rekenkamer Amsterdam eerder dit jaar. En lieten die rapporten aan duidelijkheid al niets te wensen over, zo pijnlijk als de blunder die de gemeente gisteren naar buiten bracht, was het nog niet eerder.

Door een fout van het bedrijf dat in opdracht van de gemeente de brieven verwerkt, een dochteronderneming van PostNL, ontvingen 2948 uitkeringsgerechtigden een onjuiste specificatie van hun uitkering over de maand juli. Een onbekend deel van deze brieven bevat de persoonsgegevens, het burgerservicenummer en het rekeningnummer van andere Amsterdammers.

Niet voor niets wordt gewaarschuwd om heel voorzichtig te zijn met het burgerservicenummer

Autoriteit Persoonsgegevens

Volgens een woordvoerder van SP-wethouder Arjan Vliegenthart kunnen kwaadwillenden niet heel veel uithalen met de gegevens. "Voor identiteitsfraude is meer nodig dan naam en adres, burgerservicenummer en rekeningnummer."

Heel gevoelig gegeven
Een zegsvrouw van de Autoriteit Persoonsgegevens weerspreekt dit. "Met name het burgerservicenummer is een heel gevoelig gegeven. Het risico op identiteitsfraude is groot als dit in verkeerde handen valt," zegt zij.

"Niet voor niets wordt gewaarschuwd om heel voorzichtig met dit nummer om te springen en het bijvoorbeeld bij een kopie van het paspoort door te strepen."

Ook het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID), dat deel uitmaakt van de Marechaussee, laat weten dat er wel degelijk risico is op identiteitsfraude. "Dat komt met name door de combinatie van adresgegevens, burgerservicenummer en rekeningnummer."

'Heel vervelend'
De foute verzending werd binnen een dag ontdekt, waarna de gemeente een excuusbrief heeft verzonden met het verzoek de eerder ontvangen specificatie te vernietigen. "We weten niet zeker of alle ontvangers aan ons verzoek tot vernietiging gehoor hebben gegeven," laat Vliegenthart weten.

De wethouder noemt het 'heel vervelend voor de betrokken klanten' en biedt mensen die 'op enigerlei wijze nadeel ondervinden' van de fout, hulp aan. De gemeente heeft hiervoor een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen.

Opheldering gevraagd
Gemeenteraadsfracties reageerden geschokt op de blunder. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks hebben het college om opheldering gevraagd. "Het is niet de eerste keer dat de privacy geschaad wordt door de gemeente," constateert GroenLinksraadslid Femke Roosma.

In juni besloot de raad dat de gemeente volledig moeten worden doorgelicht om te kijken of de privacy van Amsterdammer wel gewaarborgd is. Het college heeft al aangekondigd binnenkort met een 'domeinoverstijgende visie' over privacy te komen.