Nieuws

Gemeente blokkeert islamitische begraafplaats

Het Amsterdamse stadsbestuur blokkeert de komst van een begraafplaats voor moslims die eeuwigdurende grafrust willen.

Bas Soetenhorst
Het Islamitische gedeelte van begraafplaats Westgaarde aan de Ookmeerweg. Beeld Jean-Pierre Jans
Het Islamitische gedeelte van begraafplaats Westgaarde aan de Ookmeerweg.Beeld Jean-Pierre Jans

Het college wil niet meewerken aan een begraafplaats alleen bestemd voor soennitische moslims. De initiatiefnemers gaan in beroep bij de provincie.

Op initiatief van de Amsterdamse moslimgemeenschap is het afgelopen jaar een plan ontwikkeld voor een islamitische begraafplaats. De roep daarom werd versterkt door de coronacrisis, die het bemoeilijkt om overledenen naar met name Marokko te repatriëren. Veel families weken voor eeuwige rust uit naar de islamitische begraafplaats in Almere, maar die zei bijna geen plek meer te hebben.

Verzoek afgewezen

In april stuurde de Raad van Marokkaanse Moskeeën een brief naar Amsterdam en omringende gemeenten, waarin werd gevraagd om een oplossing. Kort daarop werd een stichting opgericht die de nu verworpen aanvraag indiende. De Stichting Islamitisch Begraven Nederland zegt de voornaamste islamitische (soennitische) organisaties in de regio Amsterdam te vertegenwoordigen, zoals de Raad van Marokkaanse Moskeeën, het Turkse Diyanet en Milli Görüs, en Surinaamse en Indonesische moslims.

Cruciaal onderdeel van het plan is de eeuwigdurende grafrust, waarbij graven niet na een bepaald aantal jaren worden geruimd. Aanvankelijk was de beoogde locatie Westgaarde in Osdorp, een begraafplaats waar al een islamitisch perceel is. Maar er is geen vooraf gegarandeerde eeuwige grafrust, zoals veel moslims verlangen. Hetzelfde geldt voor begraafplaats De Nieuwe Ooster, waar moslims met het aangezicht richting Mekka worden begraven en een gebouw met voorzieningen voor islamitische rituelen staat.

Erfpacht

Later vroeg de stichting de gemeente om zelf een stuk grond aan te wijzen. Als grondeigenaar moet de gemeente akkoord gaan met de voor eeuwigdurende grafrust noodzakelijke eeuwigdurende erfpacht. Tegen betaling kunnen huiseigenaren sinds 2016 kiezen voor eeuwigdurende erfpacht, dus dat principe is niet nieuw.

In oktober meldde wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) eeuwigdurende grafrust mogelijk te gaan maken bij de Nieuwe Noorder en de Nieuwe Ooster. Maar in een brief aan Elsa van de Loo – advocaat en medeoprichter van de stichting – wijst ze de aanvraag voor de islamitische begraafplaats van de hand.

De regeling voor eeuwigdurende erfpacht geldt alleen voor grond met woonbestemming, schrijft Van Doorninck. Bovendien is de beoogde begraafplaats alleen bestemd voor soennitische moslims, terwijl ook andere geloofsgemeenschappen en ‘andersgezinden’ eeuwige grafrust wensen, en de gemeente uitgaat van ‘integraal en gedeeld grondgebruik’. Mede daarom verwerpt Amsterdam het initiatief.

Met het toestaan van eeuwige grafrust bij de Nieuwe Noorder en de Nieuwe Ooster is ‘de grens bereikt van wat de gemeente Amsterdam kan bieden’, aldus de wethouder. Wel voert ze nog gesprekken met omringende gemeenten over vestiging van een particuliere islamitische begraafplaats.

Scheiding kerk en staat

Namens de initiatiefnemers stelt Van de Loo dat de gemeente ‘ieder particulier initiatief onmogelijk maakt’. Ze verwijt de gemeente de scheiding van kerk en staat te negeren, door het bezwaarlijk te vinden dat het plan alleen moslims betreft. “Als geloofsgemeenschap vertegenwoordig je nu eenmaal een bepaald deel. Het is een gemeente niet toegestaan in de geloofsbelijdenis te treden. Als iemand een islamitische school wil stichten kun je ook niet tegenwerpen dat er ook behoefte is aan een katholieke school. Daar komt bij dat een aanvraag alleen kan worden afgewezen als niet aan de wettelijke vereisten is voldaan. Dat is niet het geval.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden