Gemeente betaalt mee aan nieuwe blauwalginstallatie Nieuwe Meer

Na lang aandringen gaat Amsterdam meebetalen aan een nieuwe blauw­alginstallatie in de Nieuwe Meer. In het water, waar in de zomer veel wordt gezwommen, heeft de bacterie de afgelopen jaren regelmatig om zich heen gegrepen.

Marc Kruyswijk
Blauwalg is een bacterie die zich ­razendsnel kan vermenigvuldigen Beeld ANP
Blauwalg is een bacterie die zich ­razendsnel kan vermenigvuldigenBeeld ANP

De huidige installatie in de Nieuwe Meer is 26 jaar oud en ­eigenlijk afgeschreven. De installatie werkt op nog maar 65 procent van zijn vermogen. Hierdoor vormt zich steeds sneller blauwalg op het water, moet steeds sneller worden besloten tot een zwemverbod en kampen ­recreanten met overlast. De plaatselijke plankzeilvereniging kon het ­water vorig jaar een tijd niet op.

Vanuit het waterschap Rijnland werd al jaren aangedrongen op vervanging van de verouderde apparatuur. Rijnland stelde bereid te zijn de helft van de benodigde 600.000 euro voor zijn rekening te nemen, maar Amsterdam bleef maar dralen.

Nu heeft wethouder Sharon Dijksma bekendgemaakt dat de gemeente de gewenste helft van het bedrag zal meebetalen. “We nemen in het eerste jaar een ton voor onze rekening en twee ton in het tweede jaar. We betalen het uit onze reserves achterstallig onderhoud.”

Gevaarlijk voor kinderen

Blauwalg is een bacterie die zich ­razendsnel kan vermenigvuldigen bij zeer warm weer. Met name in het relatief diepe water van de Nieuwe Meer tiert de bacterie welig doordat de toplaag heel warm kan worden. Dat is de afgelopen jaren herhaaldelijk gebeurd.

Wanneer ergens veel blauwalg ­voorkomt, wordt afgeraden er te gaan zwemmen. Sommige soorten scheiden giftige stoffen af waarvan mensen ziek kunnen worden. Deze stoffen kunnen via de mond het ­lichaam binnenkomen. Om die reden is het met name voor kinderen gevaarlijk om te zwemmen in water waarin blauwalg voorkomt.

Blauwalg kan leiden tot verschillende klachten: hoofdpijn, zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Op lange termijn kan het leiden tot schade aan het zenuwstelsel. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van het water.

Grote donkere zone

De installatie in de Nieuwe Meer mengt vanaf de bodem lucht door het water. Hierdoor ontstaat een stroming van het oppervlak naar beneden en terug. De blauwalgen, die in de bovenste waterlaag genoeg licht hebben om te groeien, worden door de stroming meegevoerd naar het diepe en donkere deel van de plas. Hierdoor worden de algen belemmerd in hun groei en neemt de algenconcentratie sterk af.

Dit systeem is volgens Rijnland alleen effectief in meren die dieper zijn dan 15 tot 20 meter, omdat daar een grote donkere zone is waar de groei van de blauwalgen kan worden gehinderd. De Nieuwe Meer bereikt diepten tot 35 meter. De installaties staan doorgaans aan van 1 mei tot 1 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden