PlusNieuws

Gemeente Amsterdam zette in 2015 ‘undercover ambtenaren’ in voor ‘ander geluid’

In 2015 zaten ‘undercoverambtenaren’ in Pakhuis de Zwijger om gemeentebeleid te steunen bij bijeenkomsten voor burgers. De gemeente noemt dat nu ongelukkig.

David Hielkema
In Pakhuis De Zwijger woedden destijds hevige discussies tussen stadsbestuur en inwoners van Amsterdam over het nieuwe erfpachtstelsel. Beeld Floris Lok
In Pakhuis De Zwijger woedden destijds hevige discussies tussen stadsbestuur en inwoners van Amsterdam over het nieuwe erfpachtstelsel.Beeld Floris Lok

Een strategische communicatieadviseur stuurde in 2015 bij de gemeente Amsterdam een opmerkelijke interne e-mail rond: ‘Ambtenaren die undercover gaan, zou ik niet meer willen doen.’ De mail ging uit naar collega’s in de aanloop naar een bijeenkomst over het nieuwe erfpachtstelsel in Pakhuis De Zwijger, waar toen hevige discussies woedden tussen het stadsbestuur en inwoners van Amsterdam.

Uit de mail blijkt dat de ambtenaren in het verleden naar vergelijkbare bijeenkomsten zijn gestuurd om een ‘ander geluid’ te laten horen. De strategische communicatieadviseur stelde dit keer voor ambtenaren naar de livestream te laten kijken en vroeg hen of ze misschien ‘bekende makelaars of notarissen’ kenden die het debat een bepaalde kant op konden sturen.

Eric van der Burg

De zaak kwam maandag in de openbaarheid door een beroep op de Wet open overheid (een WOO-verzoek, voorheen WOB-verzoek) van de Amsterdamse Woon- en Erfpachtvereniging. Zes oppositiepartijen – Volt, JA21, Denk, CDA, Lijst Kabamba én VVD – noemen het inzetten van undercover ambtenaren volstrekt onacceptabel en hebben naar aanleiding van de mail vragen gesteld aan het college. Zij willen weten hoe vaak undercoverambtenaren zijn ingezet en of dit nog steeds gebeurt.

Dat de VVD ook om opheldering vraagt is opvallend, want de ambtenaar die de mail stuurde, werkte in 2015 voor VVD-wethouder Eric van der Burg, de huidige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Van der Burg wordt als de geestelijk vader van het nieuwe erfpachtsysteem gezien en zijn ambtenaren moesten destijds het beleid verdedigen.

Op welke schaal

Huidig VVD-fractievoorzitter Claire Martens licht haar besluit toe om vragen te stellen. “We weten niet precies of het is gebeurd of op welke schaal,” zegt ze. “We willen weten wat de feiten zijn. Gebeurt het vaker en welke middelen zet de gemeente verder in? Dan maakt het niet zo veel uit wie de wethouder was of is.”

Voltfractievoorzitter Juliet Broersen sluit zich daarbij aan. “Je schrikt van de bewoording, omdat je dit niet verwacht van een organisatie als de gemeente,” zegt zij. “Ik wil weten wat hier precies achter zit en of dit nog steeds gebeurt.”

Op de hoogte

De vragen zijn gericht aan wethouder Reinier van Dantzig (Erfpacht). Zijn woordvoerder laat weten dat het woord undercover door de strategische adviseur ongelukkig is gekozen. Ambtenaren zouden vaker bij bijeenkomsten aanwezig zijn, zodat zij ‘op de hoogte’ zijn van wat zich in de stad afspeelt. “Dat betekent dat iemand luistert. Niks meer, niks minder. En als iemand gevraagd wordt of hij of zij van de gemeente is, wordt dat gewoon gemeld.”

Mislukte participatie en weinig vertrouwen
De gewraakte mail stamt inmiddels al van zeven jaar geleden, toen D66, VVD en SP de wethouders leverden. Toch is het niet het eerste voorbeeld van falende participatie bij de gemeente. Bovendien is het niet bevorderlijk voor het vertrouwen van Amsterdammers in de overheid. Burgemeester Femke Halsema kwam maandag nog met een plan van aanpak om de band met de inwoners van de stad te versterken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden