Gemeente Amsterdam schiet jongeren op de arbeidsmarkt te hulp met crisisaanpak

Jongeren hebben het op de arbeidsmarkt zwaar te verduren gehad tijdens de coronacrisis. Veel zijn hun baan al kwijtgeraakt of komen na de zomer vers uit de schoolbanken terecht op een krappe arbeidsmarkt. Om te voorkomen dat zij massaal in de bijstand terecht komen, komt de gemeente Amsterdam met een Crisisaanpak Jeugdwerkloosheid.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Bij de crisisaanpak ligt de nadruk op intensieve, persoonlijke begeleiding. De gemeente wil hiermee de jongeren helpen hun startpositie te versterken, terug naar school te gaan of door te stromen naar sectoren waar wel werk te vinden is. Het ultieme doel is dat niemand werkloos aan de kant blijft zitten.

Jongeren kwetsbaar op de arbeidsmarkt

Onder jongeren stijgt de werkloosheid momenteel het snelst. In april alleen al zagen jongeren meer dan honderdduizend banen voor hun neus verdwijnen. In Amsterdam hebben zich sinds de coronamaatregelen ruim 2000 jongeren tot en met 27 jaar gemeld voor een bijstandsuitkering. Ook stromen sinds de coronacrisis minder jongeren uit de bijstand. Van het aantal lopende WW-uitkeringen in Amsterdam ging in mei 17 procent naar jongeren onder de 27 jaar.

‘Jongeren zijn op de arbeidsmarkt kwetsbaar: ze raken sneller hun werk kwijt door flex- of tijdelijke contracten, komen door beperkte werkervaring vaak niet in aanmerking voor WW en hebben jaren nodig om een slechte start recht te trekken,’ schrijft Rutger Groot Wassink, wethouder Sociale Zaken. ‘We moeten voorkomen dat ze hun loopbaan beginnen met een gat op hun cv.’

De crisisaanpak

De gemeente wil snel actie ondernemen om jongeren te helpen een ingang te vinden op de arbeidsmarkt. Dit willen ze bijvoorbeeld doen met de inzet van zogeheten jobhunters die actief werkgevers benaderen. Ook zullen zij zich richten op intensieve en persoonlijke begeleiding naar werk in sectoren waar veel vraag is naar personeel, zoals bijvoorbeeld de zorg, distributie en logistiek. Daarnaast krijgen jongeren hulp bij de voorbereiding op werk door werkervaring op te doen in de vorm van stages. Ten slotte wil de gemeente te hulp staan door het wegnemen van belemmeringen als schulden of stress.

De Crisisaanpak Jeugdwerkloosheid is gebaseerd op de Aanpak Jeugdwerkloosheid 2015-2018. Deze bleek effectief te zijn, in de periode van 2014 tot en met 2018 halveerde de jeugdwerkloosheid in Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden