Amsterdam Bewaar

Gemeente Amsterdam blijft verbonden aan huisbankier ING

Gemeente Amsterdam blijft verbonden aan huisbankier ING
© REUTERS

De gemeente Amsterdam blijft zeker tot 2019 verbonden aan huisbankier ING. De bank stond ter discussie na het nieuws over de topsalarissen van de topman Ralph Hamers.

Na de berichtgeving over de verhoging van het salaris van Hamers naar 3 miljoen euro, wilde D66 dat de gemeente een andere huisbankier koos. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Bovendien mag het beloningsbeleid van banken geen overweging zijn in de keuze voor de huisbankier.

Zo schrijft het college van burgemeester en wethouders in een reactie op vragen van de raad. Het college kan zich ook niet vinden in de salarisverhoging. 'Het college vindt het een wijs en verstandig besluit dat ING inmiddels het voorstel tot salarisverhoging voor de algemeen directeur Ralph Hamers heeft ingetrokken.'

Aanbesteding
Om van bank te wisselen heeft de gemeente flink veel tijd nodig. De aanbesteding kent veel doorlooptijd. Bij het wisselen van huisbankier duurt het doorlopen van de aanbesteding zeker anderhalf jaar. Alle systemen van de gemeente moeten worden gekoppeld aan de nieuwe bank en alle bewoners van Amsterdam moeten op de hoogte worden gesteld van nieuwe bankrekeningnummers.

Omdat de beloningen bij banken geen overweging mogen zijn bij het wisselen van bank, lijkt de kans klein dat Amsterdam overgaat op een nieuwe huisbankier. Het college stelt in de brief dat grote banken als ABN Amro, BNG Bank, ING Bank en Rabobank in staat zijn het betalingsverkeer te verwerken van de gemeente.