Gemeente: 12 culturele instellingen in grote financiële problemen

Twaalf Amsterdamse culturele instellingen verkeren in acute financiële problemen door de coronacrisis. In de meeste gevallen kunnen die problemen dit jaar zonder extra steun niet meer worden opgelost. Het totale liquiditeitstekort van deze 12 instellingen bedraagt tot 1 juni 700.000 euro.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat staat in een tussenrapportage naar aanleiding van een inventarisatie die is uitgevoerd onder 340 culturele instellingen in Amsterdam en Weesp. Die werd gevraagd gegevens te delen over de verwachte inkomstenderving, de lastenvermindering (onder meer door gebruikmaking van Rijksmaatregelen) en de mogelijke liquiditeitsproblemen als gevolg van de huidige crisis. De cijfers zijn niet volledig: slechts 176 van de aangeschreven organisaties hebben voor 31 maart kunnen reageren. Namen van instellingen staan niet in het document.

Tot nu toe geven 31 instellingen aan in 2020 liquiditeitsproblemen te verwachten. Het grootste verwachte liquiditeitstekort voor één instelling bedraagt 800.000 euro. Instellingen met een grote omzet en relatief veel publieksinkomsten lijden de grootste verliezen.

Op basis van de beschikbare gegevens bedraagt het te verwachten verlies bij sluiting tot 1 juni 135,8 miljoen euro. Van dit bedrag kan een deel opgelost worden via de Rijksmaatregelen en andere manieren van lastenvermindering. De verwachting is dat het netto verlies tussen 67 en 84 miljoen zal liggen. Hiervan is tussen 23 en 31 miljoen het totale verlies bij door de gemeente en het Amsterdams Fonds voor de Kunst gesubsidieerde instellingen.

Bezuinigingen noodzakelijk

‘Het financiële verlies is omvangrijk en komt op een moment waarop het gesubsidieerde deel van de sector al verschillende bezuinigingen heeft verwerkt,’ schrijft het stadsbestuur. Om de reserves weer op te kunnen bouwen naar een gezond niveau, zouden de instellingen moeten bezuinigen. De meeste gesubsidieerde instellingen kunnen alleen bezuinigen door het aantal activiteiten (aanbod) terug te brengen. Daarmee nemen ook de publieksinkomsten af, waardoor er altijd meer aanbod wegbezuinigd moet worden dan louter op basis van de kosten verwacht mag worden.

De gemeente geeft aan verder te gaan met het analyseren en het verwerken van nieuwe informatie vanuit de sector en het Rijk. Na 31 maart zijn er nog tientallen formulieren binnengekomen van instellingen. Die worden ook meegenomen in het vervolgonderzoek. Het college heeft al aangekondigd dat in de noodkas, die wordt ingericht als de gemeenteraad daarmee instemt op 22/23 april, rekening wordt gehouden met het overeind houden van kritische onderdelen van de culturele sector.

In de afgelopen weken is al een aantal maatregelen genomen om de sector te helpen. De meerjarige subsidies binnen het Amsterdamse Kunstenplan blijven bevoorschot worden volgens het betaalschema en de gemeente zal coulance betrachten als prestatieafspraken niet nagekomen kunnen worden. Tot nader order zullen er geen betalingsherinneringen of aanmaningen naar huurders van Gemeentelijk Vastgoed worden gestuurd indien de huur niet op tijd wordt voldaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden