Plus

Geldnood zet slot op nachtclub Noorderling

Nachtclub en restaurant Noorderling, gevestigd op het oude Veronicaschip, is na acht maanden opeens dicht door financiële problemen. Personeel en verschillende dj's wachten op hun geld.

Jari Goedegebuure
Dansen is er nu niet bij op het Veronicaschip op de NDSM-werf. Beeld Jean-Pierre Jans
Dansen is er nu niet bij op het Veronicaschip op de NDSM-werf.Beeld Jean-Pierre Jans

Financiële problemen maken het noodzakelijk om Noorderling tijdelijk te sluiten, bevestigt mede-eigenaar Jamie van der Will telefonisch. "We hebben besloten de club en het restaurant in januari en februari te sluiten, zodat we de balans kunnen opmaken en onze financiële positie in kaart kunnen brengen. Een besluit dat wij zeer betreuren."

Volgens Van der Will is hij met zijn compagnon Sunny Bakhtiar achter de schermen 'hard aan het werk om geld te verzamelen', zodat Noorderling gedupeerd personeel en dj's uiterlijk volgende week 'een voorstel' kan doen om een deel van het verschuldigde bedrag terug te betalen.

"Als ze daarmee akkoord gaan, hopen we een doorstart te kunnen maken als evenementenlocatie, zodat we ook een deel van het geld dat mensen nog van ons krijgen weer kunnen terugverdienen."

De betaalproblemen kwamen aan het licht na een kleinschalig protest op sociale media van Dance With Pride, een collectief dat zich inzet voor lhbti'ers in het nachtleven. Tijdens de Pride vorig jaar had het een benefietavond bij Noorderling. Een paar uur nadat Dance With Pride het uitblijven van betaling had geopenbaard, werden door de club alle verschuldigde bedragen naar het goede doel en de artiesten overgemaakt.

Duizend euro
Uit een kleine rondgang onder personeel en dj's die de afgelopen maanden bij Noorderling hebben gewerkt en gedraaid, blijkt dat de club aan een deel van hen nog geld is verschuldigd. Sommigen spreken van meer dan duizend euro. Ook verschillende tussenpersonen die de boekingen van dj's hebben verzorgd, zeggen nog niet te zijn betaald voor hun diensten. 'Het is een verschrikkelijke ervaring,' mailt een van hen.

Noorderling opende vorig jaar mei op het historische Veronicaschip, dat ligt afgemeerd op de NDSM-werf in Noord. De club met restaurant leek een veelbelovende toevoeging aan het Amsterdamse nachtleven: dansen op de plek waar decennia geleden piraten-dj's vanaf zee radio maakten. Maar na acht maanden feest en vertier is al sinds eind december geen clubavond meer gehouden en ook het restaurant serveert geen maaltijden meer.

De nachtclub moest opboksen tegen concurrerende clubs als De School, Claire en de Marktkantine. Noorderling kampte volgens betrokkenen al sinds de opening met achterblijvende bezoekersaantallen.

"Als een groep vrienden ging roken, was er ineens niemand meer," zegt een dj, die anoniem wil blijven omdat hij vreest dat praten over de gang van zaken zijn carrière in het nachtleven zou kunnen schaden. "Een club heeft altijd even nodig om op te starten, maar hier bleef het zelfs na maanden heel rustig."

Rustige maanden
Eigenaar Van der Will bevestigt dat de drukte vanaf het begin tegenviel. "Tijdens Amsterdam Dance Event was het volle bak," aldus Van der Will. "We hoopten dat de club hierdoor zou worden opgepakt, maar ook de maanden erna bleef het rustig."

Noorderling is de tweede Amsterdamse club die in korte tijd haar deuren moet sluiten. Vorige maand kondigde nachttheater Sugar Factory na veertien jaar zijn faillissement aan. "Het lukte niet de exploitatie sluitend te krijgen," zei directeur Manne van der Zee daarover tegen deze krant. "We hebben niet meer onze niche gevonden."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden