Amsterdam Bewaar

Geld vrijgemaakt voor 'groene' Witte de Withstraat

Artist impression van de nieuwe Witte de Withstraat
Artist impression van de nieuwe Witte de Withstraat © WDW020

De gemeente heeft geld vrijgemaakt voor de herinrichting van de Witte de Withstraat in West. Het gaat om 1,6 miljoen euro.

Hoe die herinrichting eruit gaat zien, zal binnenkort blijken. Het stadsdeel maakt de komende tijd gezamenlijk met bewoners een definitief plan. 

Aanleiding voor de herinrichting stamt uit de zomer van 2017. Toen stelde een bewoner via de buurtparticipatieplatform De Stem van West voor om het vertrek van de tram uit de straat aan te grijpen om de straat om te toveren tot de 'Groene Loper'. Dit plan werd het uitgangspunt voor het ontwerp dat nu bij het stadsdeel ligt. 

Auto te gast
Onderdelen van het voorlopige ontwerp zijn dat de straat veiliger en groener wordt. De maximumsnelheid voor auto's moet als het aan de bewoners ligt omlaag van 50 km/u naar 30, en de stoep moet worden verbreed ten koste van het fietspad. De fiets gaat op de weg, en de auto is 'te gast'.

Ook moeten de tramhaltes, die nu geen functie meer hebben, wijken voor meer parkeerplaatsen voor fietsen. Het aantal parkeerplaatsen voor auto's blijft hetzelfde. 

Eerder maakte het stadsdeel bekend een 3D-zebrapad op de straat te plaatsen. Het opmerkelijke pad, komt ook uit de koker van een buurtbewoner die het eveneens via de Stem van West bij het stadsdeelbestuur kreeg, moet hardrijders afschrikken.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.