Geertes strijd voor openbare toiletten is nog niet gestreden

Geerte Piening (25) vocht in 2015 haar boete voor wildplassen aan; er waren simpelweg te weinig openbare toiletten voor vrouwen. Vier jaar later is de strijd nog niet gestreden.

Joanne van Gool
De rechter suggereerde dat we dan maar in zo'n plaskrul moeten, aldus Geerte Piening. Beeld Renate Beense
De rechter suggereerde dat we dan maar in zo'n plaskrul moeten, aldus Geerte Piening.Beeld Renate Beense

Het is inmiddels vier jaar geleden dat Geerte Piening (25) haar plas na een avondje uit niet kon ophouden en haar behoefte deed in een Amsterdamse steeg. Het had een boete, een rechtszaak en een storm van media-aandacht tot gevolg.

Geïnspireerd door Piening dient D66-gemeenteraadslid Ilana Rooderkerk komende maand initiatiefvoorstel 'Baas over eigen blaas' in voor meer openbare toiletvoorzieningen.

Piening plaste in de steeg tussen De Balie en het ABN Amrokantoor aan het Kleine-Gartmanplantsoen, kreeg een boete en vocht die aan. In 2017 besliste een rechter dat ze haar boete moest betalen, zij het met 50 euro korting omdat de zaak op dat moment al twee jaar liep. "Die korting was dus niet omdat de rechter begreep waar ik mee zat," zegt Piening.

"Ik stond echt perplex van zijn reactie: dat hij suggereerde dat we dan maar in zo'n plaskrul moeten. Alsof er voor vrouwen geen plek is in deze maatschappij. Ik heb de mogelijkheid tot een laatste woord niet benut, want wat zeg je tegen een rechter die je gewoon naar het urinoir stuurt?"

Elke talkshowtafel
Na de teleurstellende uitkomst van de rechtszaak kon Piening kiezen: in hoger beroep of het hierbij laten en de boete betalen. Ze koos voor het laatste. "Als ik in hoger beroep was gegaan, was het puur gegaan om het niet betalen van de boete, terwijl ik aandacht wilde vragen voor het gebrek aan toiletten. Dat is gelukt: ik heb alle media gesproken."

Piening heeft zelfs zoveel media gesproken dat ze zich op een bepaald punt 'geleefd' voelde. "Ik zei ja tegen alles. Ik werkte bij Hart van Nederland, als ik een avonddienst draaide, deed ik 's ochtends twee interviews. Dat zou ik nu misschien anders aanpakken."

Ze zou nu niet meer aan elke talkshowtafel gaan zitten, zelfs niet om het initiatiefvoorstel 'Baas over eigen blaas' van Ilana Rooderkerk, gemeenteraadslid van D66, te promoten. Op 6 maart, wanneer het voorstel wordt behandeld in de commissievergadering, spreekt Piening wel.

Wereld verbeteren
De afgelopen anderhalf jaar was Piening actief als lobbyist voor de Maag Lever Darm Stichting, die strijdt voor meer openbare toiletten. Niet alleen ten behoeve van vrouwen, maar ook van darmpatiënten en ouderen in het algemeen. "Ik wil iets goeds doen, de wereld verbeteren. Daar ben ik achtergekomen door deze actie. Bij de televisie gaat dat wel lastig, dus ik ben gestopt met tv-werk."

"Op 6 maart wil ik het punt maken dat er voor vrouwen niets is geregeld, terwijl we in zo'n progressieve stad leven. In sommige andere landen gaat het veel beter." Ook willen Piening en Rooderkerk de kennis over openbare toiletten vergroten. Zo weten veel mensen niet dat je op politiebureaus ook altijd naar de wc mag.

"Ik ben hieraan begonnen met die praktische insteek: er zijn gewoon niet genoeg toiletten voor vrouwen. In een bredere context lijkt het door de uitspraak van de rechter alsof de man de norm is in onze maatschappij."

Piening is blij met wat ze tot nu toe bereikt heeft met haar plasoffensief. "Ik wil dat die gelijkheid tussen man en vrouw er straks echt is. In veel gemeentes zijn er initiatieven voor meer openbare toiletten. Ik ben trots, dat had ik hiervoor nooit gehad."

Lees ook: Plasrecht voor vrouwen al veertig jaar een forse frustratie

10 toiletten voor vrouwen

De feiten steunen het betoog van Geerte Piening: in sommige andere landen is het beter geregeld met de openbare toiletvoorzieningen voor vrouwen, minder validen, darmpatiënten en anderen die geen gebruik willen of kunnen maken van een urinoir.

In Amsterdam is er slechts één openbaar toilet per 10.750 inwoners, urinoirs meegerekend. In totaal zijn het er 80, waarvan maar 10 vaste toiletten die voor man én vrouw geschikt zijn.

In Parijs en Londen zijn er 400 openbare toiletten, dat is er één per 5500 inwoners. In Antwerpen 120, dat is er één per 4300 inwoners. In onder meer Melbourne en Sydney is er een toiletnorm: er moet elke 200 tot 500 meter een toilet zijn. In Singapore is in de wet vastgelegd dat er meer vrouwen- dan mannentoiletten beschikbaar moeten zijn.

Raadsleden van D66, PvdA, BIJ1, VVD en SP schrijven in het initiatiefvoorstel dat de kosten voor nieuwe voorzieningen kunnen worden gedekt door bestaande plaskrullen weg te halen. Het onderhoud van de krullen kost nu zo'n 7500 euro per krul per jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden